11.8 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSocialEducațieIohannis le cere profesorilor să înceteze greva: "Guvernul le-a dat tot ce...

Iohannis le cere profesorilor să înceteze greva: “Guvernul le-a dat tot ce au cerut”

Președintele Klaus Iohannis le atrage atenția protestatarilor din Educație că “Guvernul le-a dat tot ce au cerut”, motiv pentru care ei ar trebui să înceteze greva.

Șeful statului s-a declarat nemulțumit de faptul că unele persoane își permit să pună în pericol examenele de la finalul acestui an școlar. Aluzia președintelui Iohannis ar putea fi la adresa liderilor sindicali din Educație, care au anunțat că greva continuă. “Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Trebuie să dea bac-ul”, a subliniat președintele Iohannis.

Șeful statului român, fost profesor, a făcut aceste precizări drept răspuns la întrebarea unui jurnalist, cu prilejul participării sale la Summit-ul CPE din Republica Moldova.

Întrebat ce salarii ar trebui să aibă profesorii, președintele Iohannis a răspuns: “Sunt exact salariile din grila salarizării unice. Salariul profesorului debutant la nivelul salariului mediu pe economie”.

Grila la care se referă președintele Iohannis este cea care fi reglementată prin Legea salarizării. La proiectul acestui act normativ încă se lucrează. Viitoarea Lege a salarizării ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2023.

Președintele Iohannis a prezentat aceste opinii imediat după ce Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență referitoare la salarizarea cadrelor didactice. Prin această OUG, cadrele didactice primesc o majorare de 1000 de lei brut la salariul lunar. Salariile vor fi mărite cu câte o mie de lei chiar din luna iunie 2023.

În schimbul acestei majorări de salarii, Guvernul cere cadrelor didactice să înceteze greva. Liderii sindicali din Educație au anunțat însă că, marți, 13 iunie, încă va fi grevă. “Mandatul pe care l-am primit a fost de a respinge oferta”, au precizat liderii sindicali.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă