22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeSocialEducațieGuvernul aprobă astăzi OUG pentru mărirea salariilor profesorilor. Premierul cere încetarea grevei...

Guvernul aprobă astăzi OUG pentru mărirea salariilor profesorilor. Premierul cere încetarea grevei în Educație

Ședința de Guvern din data de 1 iunie 2023 are pe ordinea de zi și Ordonanța de Urgență care va reglementa mărirea salariilor profesorilor.

UPDATE 12,10 “În ultimii 30 de ani s-au acumulat o serie de inechități în domeniul educațional, care trebuie remediate”, a declarat premierul Ciucă la începutul ședinței de Guvern. Întregul personal din sistemul de educație, adică aproximativ 330.000 de oameni, va beneficia de noua grilă de salarizare, a promis șeful Executivului.

Premierul Ciucă a sugerat că greva din Educație trebuie să înceteze. “Astăzi, România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală”, a precizat premierul.

———————

Actul normativ se intitulează “PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”.

Nota de fundamentare a acestui proiect de OUG precizează că:

“Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:
a) personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcție;
b) personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcție”.

Mărirea salariilor profesorilor ar reprezenta 1000 de lei brut

Se observă că, totuși, o mie de lei în plus, la salariul actual al unui profesor debutant, nu ar aduce acest salariu până la suma de 4000 de lei, cât solicitau sindicatele din Educație. O majorare mai consistentă a salariilor cadrelor didactice ar putea fi reglementată prin Legea salarizării. Această lege, însă, ar intra în vigoare abia la 1 septembrie 2023.

Spre deosebire de alte ședințe de Guvern, cea din ziua de 1 iunie are foarte puține teme pe ordinea de zi. Prima dintre temele anunțate este această OUG. În total, la această ședință se vor discuta două proiecte de OUG și un Memorandum.

Ședința Executivului a fost convocată de premierul Ciucă la ora 12. Apoi, la 12.30, premierul i-a chemat pe liderii sindicali din Educație la o nouă rundă de negocieri. Este posibil ca, în urma acestei OUG și a negocierilor care se poartă în ziua de 1 iunie, să se anunțe încetarea grevei profesorilor.

Greva generală în Educație a început la data de 22 mai 2023.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

„Sunt sursa plăţilor la negru. Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar”

„Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea...

Un român beat a stricat ușa avionului, iar pasagerii au fost evacuați. Avionul nu a mai putut decola

Zborul Wizz Air, de la Zaragoza spre București era programat inițial sâmbătă, 30 septembrie, la ora 9:15, dar abia duminică, la ora 13:20,...

Franța, măsuri extreme: Începe vaccinarea anti-COVID-19

 Franţa a lansat luni o nouă campanie de vaccinare împotriva COVID, menită să consolideze protecţia în rândul celor mai vulnerabile persoane, campanie care...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies