13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieDirectori în plus pentru școli

Directori în plus pentru școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că vrea directori administrativi în școli. Profesorul Andrei Marga spune că o astfel de funcție nu își are rostul în sistemul de învățământ preuniversitar.

Profesorul Andrei Marga, fost ministru al Educației, a explicat, pentru “România liberă”, că funcția de director administrativ nu este necesară în sistemul de învățământ preuniversitar.

“Introducerea unei funcții cum este cea de director administrativ era justificată – știm bine că ea s-a introdus întâi în învățământul superior, în 1998 – pentru că în învățământul superior s-a aplicat finanțarea globală. Finanțarea globală este un sistem internațional. E practicată și la această oră în toate țările care au trecut prin reforme serioase. Ea constă în aceea că o universitate are și autonomie financiară, are a se îngriji de asigurarea resurselor ei – unele venind firesc de la bugetul de stat sau din alocările finanțatorilor, iar altele fiind procurate de universitatea însăși, pe bază de cercetări științifice, de inovație tehnologică, de contribuții, oricum, proprii. Acolo se justifica o funcție de director administrativ, deoarece amploarea activității financiare, imperativul procurării de resurse erau foarte pregnante. În școli și licee nu avem finanțare globală și nici nu e nevoie. Ele stau, în mare măsură, pe bugetul de stat, stau pe contribuțiile autorităților locale”, ne-a declarat Andrei Marga.

Acesta subliniază că introducerea unui nou post de birocrat nu este soluția pentru reformarea Educației.

“Putem oricând imagina să creăm un post de birocrat. Dar, în cazul școlilor, liceelor, s-o spunem drept, e suficient directorul. E suficient un director adjunct care să se ocupe de relația cu primăria. Nu e nevoie de altceva, decât dacă vrem să cheltuim resurse. Eu aș spune foarte simplu: nevoile multor copii, nevoile elementare, nu sunt satisfăcute în țara noastră, din păcate. Mai bine ar fi să alocăm finanțări pentru a lichida sărăcia care lovește mulți copii, decât să creăm noi funcții de birocrați. Pe plan general, dacă se dorește o reformă a Educației, atunci ea trebuie gândită până la capăt. O astfel de reformă nu se reduce la înființarea de funcții birocratice, cum e cea de director administrativ”, ne-a mai explicat Marga.

Ideea lui Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a declarat că va fi propusă instituirea funcţiei de director administrativ în şcoli.

“Directorul şcolii este cel care trebuie să fie motorul dezvoltării acelei şcoli, dar nu întotdeauna cei care sunt cei mai buni profesori au şi abilităţi manageriale, de aceea şi în urma unor întâlniri – am avut şi astăzi (n.r. – 11.04.2022) una cu primarii municipiilor din România, am fost de acord şi vom propune, la nivelul proiectului unei noi legi a educaţiei a învăţământului preuniversitar, instituirea funcţiei de director administrativ – care să fie o veritabilă punte de legătură între şcoală şi autoritatea locală. Director administrativ care va trebui să aibă competenţe în ştiinţe economice, în ştiinţele administraţiei publice”, a spus Cîmpeanu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă