31 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSocialCurtea Constituțională: "Trebuie respectat statutul și separația puterilor în stat"

Curtea Constituțională: „Trebuie respectat statutul și separația puterilor în stat”

„Curtea de Apel Bucureşti se delimitează de acţiunile de protest desfăşurate în data de 18 decembrie 2017, lângă sediul acestei instituţii, la iniţiativa individuală a unor judecători. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti subliniază necesitatea respectării prevederilor legale care reglementează statutul magistratului, a separaţiei puterilor în stat şi folosirea doar a pârghiilor pe care legea şi regulamentele le găsesc adecvate pentru exprimarea opiniilor”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti.

Aproximativ 700 de magistraţi au participat, luni, pe treptele din faţa Palatului de Justiţie, unde funcţionează Curtea de Apel Bucureşti, la un protest „tăcut” faţă de modificările aduse în Parlament legilor Justiţiei şi Codurilor penale.

Protestul a avut loc în afara orelor de program, în Palatul de Justiţie nefiind niciun proces pe rol.

anifestarea s-a desfăşurat în linişte şi a durat circa o oră. Protestatarii au purtat în mâini foi cu prevederi din legile Justiţiei, dar şi cu jurământul de magistrat. Curtea de Apel Bucuresti are in shema de personal numai 170 de judecatori. La protest au participat și procurori, dar și magistrați de la alte instanțe.

Proteste ale magistraților și la Constanța

Aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30 pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de aceste modificări. Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecător Marius Nastasia, a declarat că decizia acestei acţiuni de protest a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe. 

“Este o acţiune decisă ca urmare a Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe, care a avut loc vineri. Judecătoria Constanţa a înţeles să-şi manifeste dezacordul faţă de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Este vorba de maniera în care au loc aceste modificări, pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit bineînţeles dezbateri, nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM”, a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei. El a spus câteva dintre modificările care îi afectează pe magistraţi. “În primul rând, înfiinţarea unor structuri specializate pentru cercetarea noastră. Răspunderea materială, care oricum exista şi nicio problemă, e bine să existe, dar imperativ se pune practic în acest fel presiune”, a precizat judecătorul Marius Nastasia.

De asemenea, alte modificări ale Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală sunt de natură să conducă la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel în mare măsură ineficientă justiţia penală, au precizat magistraţii Judecătoriei Constanţa.

Protestul a durat o jumătate de oră şi nu a afectat activitatea Judecătoriei Constanţa sau a celorlalte instanţe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă