0.7 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSocialBazele sportive, preluate de administrația locală

Bazele sportive, preluate de administrația locală

Consiliul Judeţean (CJ) Galați este printre primele care și-au dat acordul pentru preluarea unor baze sportive și de agrement.

Consilierii județeni au aprobat preluarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi. A fost adoptat doar un acord de principiu, pentru că urmează ca patrimoniul să fie preluat de CJ pe baza unei hotărâri de guvern. Preluarea Direcțiilor Județene de Tineret și Sport de către consiliile județene are loc după ce anul trecut Guvernul a adoptat HG nr. 229/2017 privind aprobarea unei „Strategii generale de descentralizare”, prin care, pe baza principiului subsidiarităţii, administraţiile locale şi judeţene ar putea prelua o parte din competenţele şi responsabilităţile administraţiei centrale, printre domeniile vizate de aceste măsuri fiind şi cel al tineretului şi sportului.

În luna mai, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis o adresă către CJ Galaţi, prin care acesta era invitat să se pronunţe cu privire la preluarea patrimoniului DJTS. „În urma unor analize mai amănunţite privind solicitarea Ministerului Dezvoltării şi a Ministerului Tineretului şi Sportului, în şedinţa CJ Galaţi am decis să ne dăm acordul ca Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi să facă parte, să fie administrată şi gestionată de CJ Galaţi, cu tot ce înseamnă patrimoniu, aparat de specialitate şi angajaţi. Astăzi e vorba de un acord de principiu, urmând ca transferul efectiv să fie făcut în baza unei legi, care să vină cu toate măsurile ce derivă din acest transfer, pentru că este vorba şi de finanţare, şi de patrimoniu, şi de aparatul de specialitate”, ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

De descentralizare, despre trecerea unor cinematografe, baze sportive sau de agrement la administrațiile locale se tot vorbește de 10-15 ani, dar toate aceste demersuri au eșuat. În sfârșit se face ceva concret.

 

Active abandonate pe „inventarul“ MTS

În patrimoniul care ar urma să fie preluat de CJ Galați se află Hotelul „Sport” din centrul orașului, un complex de cazare pentru sportivi funcțional, dar subfinanțat, un bazin olimpic de înot la care lucrările de modernizare au fost abandonate, două tabere școlare lăsate de izbeliște de la începutul anilor ‘90, o sală de lupte, baza nautică de kaiac-
canoe de la Lacul Cătuşa și mai multe terenuri de sport.

Cu excepția Hotelului „Sport”, celelalte active sunt într-o stare ce ilustrează de la prima vedere faptul că nu au fost alocate fonduri pentru întreținerea și reparațiile lor. O altă bază sportivă, „Arena de Box”, pe care Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a refuzat timp de 15 de ani să o cedeze Primăriei Galați, a și fost demolată înainte de a fi finalizată construcția. Lucrările au început în 1989, când a fost construită structura metalică a ceea ce urma să fie un centru național de box, cu arenă, săli de antrenamente și spații pentru cazarea sportivilor.

Abia în 2007 MTS a acceptat să o cedeze municipalității, dar era cam târziu, pentru că structurile metalice ruginite nu mai puteau fi folosite și au fost demolate. Acum, pe locul fostului centru național de box de la Galați va fi amenajat un parc. Aceeași soartă a avut și Bazinul Olimpic de Înot, închis de la începutul anilor ‘90, sportivii care practică înotul de performanță la Galați fiind nevoiți să facă naveta la Brăila. Prin 2014-2015 s-a încercat o reabilitare a bazinului cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, dar și acele lucrări au fost abandonate.

 

12 ani de demersuri, 12 ani pierduți

Tot abandonate de la începutul anilor ‘90 sunt și cele două tabere școlare, de la Gârboavele și Buciumeni.

Tabăra de la Gârboavele, cu o suprafață de 2,1 ha, este situată în pădurea de stejar cu același nume, aflată la 15 km de Galați. Practic, Pădurea Gârboavele este o bază de agrement de 400 ha, aflată în administrarea CJ Galați, acolo existând Grădină Zoologică, Muzeul Satului, un muzeu al pescuitului și mai multe complexuri de agrement.

La fel, tabăra de la Buciumeni, un complex de agrement cu clădiri de beton dezvoltat pe 3,4 ha, este situată într-o zonă pitorească, cu păduri seculare de stejar. În urmă cu aproape zece ani, prin ordinul 59/12.02.2009 emis de Prefectura Galați, terenul taberei de la Buciumeni a fost transferat la Primăria Buciumeni, deși era în administrarea DJTS.

Un transfer inutil, pentru că Primăria Buciumeni nu poate folosi acel teren și nici nu o face. Clădirile din beton din tabără sunt încă în stare foarte bună, fiind afectate doar de praf și mirosul de mucegai. CJ Galați a tot încercat din 2003 să preia cele două tabere școlare, pentru ca după modernizări să redevină locuri de petrecere a vacanțelor.

Pentru preluarea în administrare a taberei de la Gârboavele, CJ Galați a transmis la Guvern două hotărâri, în 2006 și 2013,, dar niciuna dintre aceste solicitări nu a primit răspuns. Acum, președintele CJ Galați, Costel Fotea, spune că dacă CJ va prelua tabăra de la Gârboavele a identificat o posibilitate de modernizare cu bani europeni, prin fonduri puse la dispoziţia grupurilor de acţiune locală prin Programul Operaţional pentru Pescuit FLAG.

Tabăra de la Buciumeni va fi reabilitată cu fonduri de la Bugetul CJ Galați. Dacă luăm în calcul doar demersurile oficiale, cu documente, s-au pierdut 12 ani în care cele două tabere au fost închise, deși toată lumea este de acord că ar fi bine ca elevii să își petreacă vacanțele și altfel decât în concediu cu părinții sau acasă, cu tableta și televizorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă