Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Frames

Avertisment. Trei sferturi dintre conductele RADET sunt vechi de peste 40 de ani și riscă să crape

Sistemul de termoficare din București are nevoie urgentă de investiții, întrucât peste trei sferturi din conductele RADET au o vechime de peste 40 de ani și riscă să crape chiar în această iarnă.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 15.11.2018 - 10:16

Centralele de termoficare din București își încheie perioada de funcționare în condiții de siguranță, iar peste 75% din rețeaua de apă caldă și de termoficare a Capitalei are o vechime de peste 40 de ani și pierderi de peste 40 la sută, relevă o analiză difuzată, ieri, de compania de consultanță Frames.

„CET-urile din București sunt precum niște bombe cu ceas”, consideră analiștii. Potrivit acestora, cazanele nr. 1 și 2 din CTE Grozăvești termină numărul de ore de funcționare alocat în anul 2020, după care nu vor mai lucra în condiții de siguranță.

Dacă nu vor fi ajutate prin investiții în următorii 4-5 ani, CET-urile vor mai putea produce maximum 370 Gcal/h în anul 2023, adică extrem de puțin față de necesarul de energie termică al Capitalei, de circa 1.800 Gcal/h. „Practic, serviciul de furnizare în regim centralizat a energiei termice va mai putea asigura apa caldă şi căldura doar pentru o mică parte din cele peste 560.000 de apartamente din Bucureşti şi 4.900 de instituţii racordate la rețea”, susțin analiștii.

În prezent ELCEN produce agentul termic în centralele electrice de termoficare (CET) din Bucureşti (Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti), iar apa caldă și căldura sunt distribuite de RADET, printr-o rețea de 954 de kilometri de conducte principale racordate, la rândul lor, către conductele secundare, spre punctele termice și spre locuințe.

ELCEN și RADET sunt în insolvență, iar municipalitatea a decis să le preia în cadrul Energetica SA - o nouă societate care se va ocupa cu producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea apei calde și a căldurii.

În acest moment, necesarul de investiții în sistemul de termoficare al Bucureștiului depășește trei miliarde de euro. Pentru Primărie, aceasta va însemna un efort investițional uriaș, de peste trei ori bugetul anual al Capitalei. Însă, fără aceste investiții, cei peste 1,5 milioane de consumatori branșați la RADET pot rămâne fără apă caldă și căldură.

 

Întreținerea ar costa dublu din anul 2019

În prezent, bucureștenii plătesc doar o parte din costul energiei termice. Potrivit datelor ANRE, din costul total de 387 de lei/gigacalorie, preţul final plătit de populaţie este de doar 163 de lei/GCal, diferenţa fiind acoperită de Primărie.

La 1 aprilie 2019 intră în vigoare Legea privind venitul minim de incluziune, lege care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2018, iar modul de acordare a subvențiilor pentru căldură se va schimba radical. Din acel moment, ar primi subvenţie doar persoanele cu venituri care nu le permit plata facturilor. Așadar, o mare parte din bucureșteni ar urma să achite facturi aproape duble față de cele din prezent, spun analiștii Frames.

Comentarii