Aproape 23.000 de decese pe an, în UE, în urma accidentelor rutiere. Cele mai multe sunt în România

Anul trecut, în Uniunea Europeană au fost raportate 22.800 decese ca urmare a accidentelor rutiere.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

19.10.2020 - 17:39

De-a lungul anului 2019, în Uniunea Europeană au fost raportate 22.800 decese ca urmare a accidentelor rutiere. Acestea reprezintă cu aproape 7.000 mai puține față de 2010 (scădere de 23%), dar cu doar 2% mai puține față de anul 2018.

În interiorul UE, cele mai ridicate rate de deces sunt înregistrate de România (96 / 1 milion de locuitori), Bulgaria (89 / 1 milion locuitori) și Polonia (77 / 1 milion locuitori).

Rănile cauzate de accidentele rutiere sunt cauza principală de deces în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 29 de ani.

Folosirea mijloacelor de siguranță pentru copii în mașină poate să reducă cu până la 60% rata de deces. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Volvo Cars, scaunele auto pentru copii cu orientare către spatele mașinii au un nivel de siguranță de cinci ori mai ridicat decât cele cu orientare către sensul de mers.

„Atunci când vorbim despre protecția copiilor în mașină, există două principii importante. Pentru cei mai mici dintre ei, este nevoie de protejarea capului și a gâtului, deoarece gâtul lor este prea firav pentru a susține capul. Iar cei cu vârste puțin mai mari pot călători cu fața înspre direcția de mers, folosind sistemele de siguranță ale mașinii (centura de siguranță), adaptate pentru ei”, a explicat Dr. Lotta Jakobsson, Specialist Tehnic Senior la Centrul de Siguranță Volvo Cars.

Țările cu cele mai bune rezultate înregistrate în 2019 în ceea ce privește accidentele rutiere sunt Suedia (22 de decese / 1 milion locuitori) și Irlanda (29 / 1 milion locuitori). La polul opus se află România, Bulgaria și Polonia.

Comentarii