13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSănătateStudiu: Pierderea considerabilă în greutate indică o moarte timpurie la seniori

Studiu: Pierderea considerabilă în greutate indică o moarte timpurie la seniori

Un nou studiu a constatat că adulții în vârstă, sănătoși, care pierd considerabil în greutate sunt mai expuși riscului de deces prematur din cauza cancerului, a bolilor cardiovasculare “și a altor afecțiuni care limitează viața”, au scris autorii studiului într-un nou raport. Între timp, creșterea în greutate în ultimii ani nu a fost asociată cu o creștere a mortalității, notează New York Post.

Chiar și cei care erau obezi s-au confruntat cu un risc mai mare de deces prematur dacă au eliminat 5% sau mai mult din greutatea corporală.

Cu toate acestea, autorii au observat că pierderea în greutate în sine nu a fost probabil cauza morții, ci mai degrabă un semn premergător al acesteia.

Cercetarea, publicată luni în JAMA Open Network, a analizat peste 16.000 de pacienți din SUA și Australia care aveau peste 65 și, respectiv, 70 de ani și nu aveau afecțiuni sau boli de bază, cum ar fi demența, boli cardiovasculare, boli cronice care să limiteze viața sau care au fost spitalizați recent.

Cercetătorii au folosit date din studiul clinic “Aspirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE)”, care a înregistrat anual greutatea pacienților între 2010 și 2014.

Sfidând așteptările experților cu privire la pierderea în greutate, o scădere de doar 5% a greutății corporale a dus la un risc mai mare de mortalitate din toate cauzele în comparație cu cei care și-au menținut greutatea, au constatat ei.

În funcție de sex, bărbații care au pierdut între 5 și 10% din greutatea corporală au avut un risc cu 33% mai mare de a muri prematur, iar pierderea a peste 10% a dus la o creștere de 289% a șanselor. Femeile erau cu 25% mai expuse riscului de moarte prematură după ce pierduseră 5-10% din greutatea corporală și cu 114% mai rău în cazul în care pierdeau 10% sau mai mult din greutate.

Echipa de cercetători, condusă de Dr. Monira Hussain de la Universitatea Monash din Australia, nu a notat dacă pierderea în greutate a fost intenționată, cum ar fi printr-o dietă restrictivă, sau neintenționată, din cauza bolilor și nu numai.

Pierderea în greutate la adulții în vârstă este o preocupare din cauza posibilității de îmbolnăvire sau a altor afecțiuni.

“Deși este recunoscut pe scară largă faptul că pierderea în greutate poate preceda un diagnostic de cancer, în studiul nostru, pierderea în greutate a precedat, de asemenea, o mortalitate crescută din cauza bolilor cardiovasculare și a altor cauze”, au scris autorii. “Acestea din urmă pot include decesele cauzate de traume, demență, boala Parkinson și alte cauze mai puțin frecvente”.

Astfel de boli de bază ar putea provoca o “reducere a apetitului influențată de inflamații și hormoni”, a declarat Dr. Hussain pentru CNN.

Autorii studiului au îndemnat medicii să fie mai “conștienți de asocierea semnificativă cu mortalitatea chiar și a unei pierderi de greutate relativ minore”, au scris ei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă