27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeSănătateCat durează intervenția de implant dentar - etape

Cat durează intervenția de implant dentar – etape

Alegerea unui implant dentar pentru înlocuirea unui dinte lipsă este o investiție importantă în sănătatea și estetica dumneavoastră orală.

Atunci când evaluați opțiunile de tratament, este esențial să luați în considerare nu doar calitatea implantului, ci și costurile aferente – vezi secțiunea implant dentar pret.

Prețul unui implant dentar poate varia în funcție de marca implantului, experiența medicului dentist și complexitatea cazului.

Deși costul inițial poate fi mai mare comparativ cu alte metode de înlocuire a dinților, un implant dentar de înaltă calitate poate oferi rezultate pe termen lung, confort și funcționalitate superioară, făcându-l o investiție inteligentă în sănătatea dumneavoastră orală.

Ce Este Implantul Dentar

Un implant dentar este un dispozitiv medical utilizat pentru a înlocui un dinte lipsă sau mai mulți dinți lipsă.

Implantul dentar funcționează ca rădăcina artificială a dintelui și este fabricat din materiale biocompatibile, precum titan, care se integrează în osul maxilar sau mandibular.

Un implant dentar are trei părți principale:

 1. Corpul implantului: Acesta este un cilindru sau un șurub din titan care se introduce în osul maxilar sau mandibular, în locul rădăcinii dintelui lipsă. Acesta se integrează cu osul în timp, într-un proces numit osteointegrare, creând astfel un suport stabil pentru dantura artificială.
 2. Bontul sau pilierul: Bontul este o piesă care se atașează la corpul implantului și servește drept conexiune între implant și dantura artificială (coroană, punte sau proteză). Bontul poate fi fabricat din titan sau alte materiale biocompatibile.
 3. Restaurarea dentară: Aceasta este partea vizibilă și funcțională a implantului, care înlocuiește dantura lipsă. Restaurarea poate fi o coroană dentară, o punte sau o proteză, în funcție de numărul de dinți care trebuie înlocuiți și de preferințele pacientului.

Cât Durează Operația De Implant Dentar

Durata operației de implant dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv numărul de implanturi care trebuie inserate, complexitatea cazului, starea osului și dacă sunt necesare proceduri suplimentare, cum ar fi extracția dintelui sau grefa osoasă.

În cazul unui implant dentar simplu, unde nu sunt necesare alte proceduri suplimentare, operația poate dura aproximativ 1-2 ore.

Dacă se efectuează mai multe implanturi în aceeași ședință sau dacă sunt necesare proceduri suplimentare, cum ar fi extracții sau grefe osoase, durata intervenției poate crește.

Este important să rețineți că durata totală a tratamentului cu implant dentar nu se limitează doar la timpul petrecut în sala de operație.

Procesul complet de înlocuire a unui dinte cu un implant dentar, de la evaluarea inițială până la finalizarea restaurării dentare, poate dura câteva luni.

Aceasta include perioade de vindecare și osteointegrare necesare între etapele tratamentului.

Pentru o estimare mai precisă a duratei operatiei de implant dentar în cazul dvs. specific, consultați medicul dentist sau chirurgul oral care se ocupă de tratamentul dvs. Acesta vă va oferi informații detaliate despre procedură și timpul estimat necesar.

Care sunt etapele implantului dentar?

Procesul de inserare a unui implant dentar implică mai multe etape și poate varia în funcție de circumstanțele individuale ale pacientului, precum și de preferințele clinicii dentare.

În general, etapele unui implant dentar sunt următoarele:

 1. Evaluarea și planificarea: În această etapă, medicul dentist sau chirurgul oral efectuează o examinare amănunțită a gurii pacientului, inclusiv radiografii și, posibil, tomografii computerizate (CBCT) pentru a evalua densitatea osoasă și poziția nervilor și sinusurilor. Pe baza acestor informații, se stabilește un plan de tratament personalizat.
 2. Extracția dintelui (dacă este necesar): Dacă dantura care necesită înlocuire nu a fost încă extrasă, acesta este primul pas înainte de inserarea implantului dentar.
 3. Grefa osoasă (dacă este necesar): În unele cazuri, pacienții pot avea nevoie de o grefă osoasă pentru a îmbunătăți densitatea și volumul osului maxilar sau mandibular înainte de inserarea implantului. Aceasta poate fi efectuată cu ajutorul propriului os al pacientului, os de la un donator, os artificial sau alte materiale de regenerare osoasă.
 4. Inserarea implantului: În această etapă, medicul dentist sau chirurgul oral efectuează o intervenție chirurgicală pentru a insera corpul implantului în osul maxilar sau mandibular. După inserarea implantului, se montează o capă de vindecare sau un bont temporar.
 5. Perioada de vindecare și osteointegrare: După inserarea implantului, este necesară o perioadă de vindecare, de obicei între 3 și 6 luni, în timpul căreia implantul se integrează cu osul. Această perioadă poate varia în funcție de sănătatea pacientului și de calitatea osului.
 6. Montarea bontului (pilierului): După vindecarea completă și integrarea implantului în os, se montează bontul pe implant. Bontul servește drept suport pentru restaurarea dentară finală (coroana, puntea sau proteza).
 7. Restaurarea dentară finală: În această etapă, medicul dentist sau tehnicianul dentar creează și montează restaurarea finală (coroana, puntea sau proteza) pe bont. Această restaurare va înlocui dantura lipsă într-un mod funcțional și estetic.
 8. Îngrijirea și întreținerea: După finalizarea tratamentului, este esențial să se mențină o bună igienă orală și să se facă vizite regulate la medicul dentist pentru a asigura succesul pe termen lung al implantului dentar.

Ce Sunt Implanturile dentare zigomatice

Implanturile dentare zigomatice sunt un tip special de implant dentar folosit pentru a susține restaurări dentare la pacienții cu insuficiență osoasă severă în maxilarul superior.

Aceste implanturi sunt numite astfel deoarece se ancorează în osul zigomatic (osul pomeții), care este un os facial situat în partea laterală a maxilarului superior.

Implanturile zigomatice sunt mai lungi decât implanturile dentare obișnuite și pot fi o soluție eficientă pentru pacienții care nu au suficient os în maxilarul superior pentru a susține implanturi dentare standard.

Această situație poate apărea din cauza pierderii dentare pe termen lung, a resorbției osoase sau a altor afecțiuni precum atrofia maxilară.

Procedura de inserare a implanturilor zigomatice este mai complexă și necesită un chirurg oral sau un implantolog cu experiență în acest domeniu.

În general, implanturile zigomatice sunt utilizate în combinație cu implanturile dentare standard pentru a oferi un suport adecvat pentru punțile sau protezele dentare fixe, în special în cazul tehnicilor All-on-4 sau All-on-6.

Avantajele utilizării implanturilor dentare zigomatice includ:

 1. Evitarea grefelor osoase: În multe cazuri, implanturile zigomatice pot fi utilizate fără a necesita grefe osoase suplimentare, reducând timpul de tratament și recuperare.
 2. Rezultate pe termen lung: Implanturile zigomatice au o rată mare de succes și pot oferi o soluție stabilă și durabilă pentru înlocuirea dinților la pacienții cu pierderi osoase semnificative.
 3. Reabilitare rapidă: În anumite cazuri, pacienții pot primi restaurări dentare fixe provizorii în aceeași zi sau în câteva zile după inserarea implanturilor zigomatice, permițând o reabilitare rapidă a funcției și esteticii orale.

Recomandări după implantul dentar

Este esențial ca posesorii de implanturi dentare să mențină o igienă orală bună pentru a asigura succesul și longevitatea implanturilor.

Implanturile dentare, deși sunt fabricate din materiale biocompatibile și nu pot dezvolta carii, pot fi afectate de infecții sau boli ale țesuturilor înconjurătoare, cum ar fi periimplantita, dacă nu sunt întreținute corespunzător.

Pentru a menține sănătatea implanturilor dentare și a țesuturilor înconjurătoare, urmați aceste recomandări:

 1. Periați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. Asigurați-vă că periați atât suprafețele dinților naturali, cât și cele ale restaurărilor pe implanturi.
 2. Folosiți ață dentară zilnic pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare dintre dinți și sub marginea gingiilor. Alegeți o ață dentară specială pentru implanturi dentare sau o ață dentară interdentară, dacă este necesar, pentru a curăța în jurul implanturilor și bonturilor.
 3. Utilizați apă de gură antimicrobiană pentru a reduce bacteriile din cavitatea bucală și a preveni formarea tartrului și inflamația gingiilor. Discutați cu medicul dentist despre ce tip de apă de gură este potrivit pentru situația dvs. specifică.
 4. Faceți vizite regulate la medicul dentist (de obicei la fiecare șase luni) pentru controale și curățări profesionale ale dinților. Aceste vizite permit medicului dentist să monitorizeze sănătatea implantului și a țesuturilor înconjurătoare și să trateze eventuale probleme în stadii incipiente.
 5. Evitați fumatul, deoarece acesta poate afecta negativ sănătatea gingiilor și succesul implanturilor dentare.

Prin urmărirea acestor recomandări și menținerea unei igiene orale adecvate, puteți contribui la succesul pe termen lung al implanturilor dentare și la menținerea sănătății orale în general.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Românii, apetit pentru vizitarea orașelor din țară

Potrivit platformei hoteliere online Travelminit, 45% dintre rezervările efectuate pentru acest sezon au fost făcute într-un oraș mare din România, semn că turiștii își...

Horoscopul complet pentru luna Octombrie

 Berbec (21 martie - 19 aprilie)General: Octombrie aduce o concentrare pe relațiile personale și parteneriatele. Este un moment bun pentru a rezolva conflictele...

Povestea femeii care s-a vindecat miraculos de cancer prin puterea rugăciunii la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe pe 7 octombrie, la primă oră. După citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies