Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tăriceanu: "Mulți au impresia că se pricep la legi și Constituție"

Atac dur lansat de şeful Senatului ,Călin Popescu Tăriceanu, la adresa preşedintelui României, Klaus Iohannis, după ce şeful statului a declarat că independenţa procurorilor din România poate fi afectată.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 06.06.2018 - 10:57

”Cred că mulţi au impresia că se pricep la lege şi la interpretarea Constituţiei. Constituţia spune un lucru foarte clar - că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Acest lucru înseamnă că tot ceea ce ţine de respectarea legii, de politica penală este de resortul ministrului, urmărirea modului în care funcţionează parchetele, dar independenţa procurorilor este asigurată prin faptul că ministrul niciodată nu poate interveni în instrumentarea dosarelor, care reprezintă apanajul exclusiv al procurorilor. Prin această decizie a Curţii nu este în niciun fel afectată independenţa procurorilor, dar, în schimb, remarc şi este un lucru foarte bun, Curtea Costituţioanală nu a făcut decât să întărească acest principiu constituţional, care până acum în ultimii ani, a fost numai un simplu enunţ pe hârtie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că ”lipsa oricărui control la nivelul parchetului a dus la abuzurile şi gravele excese care s-au petrecut în ultima vreme”.

”Readuc aminte tot ceea ce s-a întâmplat la unităţile de parchet DNA de la Ploieşti şi alte oraşe, semnarea protocoalelor secrete... Lucrurile acestea nu pot să rămână nesancţionate sau neobservate. Sigur că îi revine Parlamentului o sarcină extrem de importantă de a rectifica sau de a corecta lacunele legislative, dar în acelaşi timp, conform principiului controlului şi echilivbbrului reciproc al puterilor în stat, nicio instituţie nu poate să rămână în afara unui sistem de control şi echilibru. În acest sens, Constituţia a prevăzut să ecxiste şi la nivelul procurorilor un element de control în ceea ce priveşte funcţionarea parchetelor. Avem pe de o parte ministru şi pe altă parte CSM, care nici acolo nu şi-au făcut treaba ani şi ani de zile. Slavă Domnului, văd că în ultima perioadă Inspecţia Judiciară şi-a luat rolul în serios”, a adăugat preşedintele Senatului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aşteaptă motivarea CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie ”controlaţi politic” şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu sub controlul în ministrului Justiţiei.

Comentarii

loading...