Foto: Arhivă

SRI își pierde influența în Guvern. Dăncilă nu va cere avizul serviciilor secrete asupra miniștrilor

PSD a decis, în ultima şedinţă a Comitetului Executiv Național, ca viitorul prim-ministru, Viorica Dăncilă, să nu mai ceară serviciilor de informaţii avize pentru membrii Guvernului.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.01.2018 - 12:19

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri seară, la TVR 1, că PSD a decis, în ultima şedinţă a Comiterului Executiv Național, ca premierul Viorica Dăncilă să nu mai ceară avize de la serviciile de informaţii pentru membrii Guvernului.

„Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru", a precizat Ecaterina Andronescu.

Potrivit publicației Evenimentul Zilei, fostul premier Tudose a fost acuzat, chiar în ședința PSD în care și-a dat demisia din fruntea Executivului, că toate CV-urile persoanelor care se angajau în Guvern erau trimise, până la numirea acestora în funcție, spre verificare la serviciile secrete.

Înainte de Tudose, și premierul Sorin Grindeanu și-a atras ostilitatea coaliției guvernamentale pentru că cerea de la SRI avize înainte să aprobe o numire pe criterii politice. PSD și ALDE au fost chiar nemulțumite că, în anumite situații, informările SRI cântăreau pentru Grindeanu mai mult decât recomandările partidului.

Iar fostul premier Victor Ponta a procedat la fel. Astfel, Ponta a recunoscut, pe 25 aprilie 2017, la B1TV, că în perioada în care a condus Guvernul (2012-2015) a cerut serviciilor de informații să îl protejeze de eventuale greșeli, printre care numirea unor persoane care au probleme.

„Pe mine, instituțiile statului, cât am fost prim-ministru, vorbesc de SRI, SIE, BNR, Curte de Conturi, m-au ajutat în sensul în care nu să fac ceva rău sau ilegal, ci să guvernez bine. Eu le-am cerut să mă protejeze. Adică, spune-mi dacă vrea să mă caute cineva care are probleme, dacă vreau să numesc pe cineva în funcție care are probleme, da, spuneți-mi ca să nu greșesc”, a povestit fostul premier Ponta.

Comentarii