19.7 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomePoliticăSecţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie va funcționa la Parchetul...

Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie va funcționa la Parchetul General

Nu au fost aprobate alte amendamente faţă de cele adoptate în comisie, cele mai importante modificări privind înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, inăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale.

Cea mai controversată şi mai contestată modificare adusă legii 304/2004 privind organizarea judiciară în comisia condusă de Florin Iordache a fost înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisie a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae.

”După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate:

“În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.

Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD – ALDE – UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.

 

Actul normativ urmează să fie transmis Senatului, care este forul decizional în acest caz.

Cele mai citite

Cum scoatem părul de pisică din covoare și de pe mochetă? Soluții practice

Un număr uriaș de români au acasă animale de companie, iar alegerile lor favorite sunt, după cum poate că ne și imaginăm, câinii...

PASTILA PENTRU SUFLET. Pilda zilei de 25 septembrie

Pilda zilei - Ce te costă?Un mare înţelept din vechime întrebă într-o zi pe un împărat, care fără vină şi fără pricină era...

Cele două lucruri despre care oamenii își fac griji pe patul de moarte. Mărturii cutremurătoare făcute de un preot de spital

Joon Park este preot la Spitalul General Tampa din Florida de opt ani. El s-a descris recent pentru CNN ca un „terapeut”, deoarece...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies