16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăPoliticăScandal între Biroul Permanent al Camerei Deputaților și AUR

Scandal între Biroul Permanent al Camerei Deputaților și AUR

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor consideră că este “inadmisibilă” sesizarea de neconstituţionalitate formulată de grupul parlamentar AUR cu privire la hotărârea plenului Legislativului de numire a lui Cătălin Raiu şi Secyl Suliman ca membri ai Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Biroul permanent, reunit vineri online, a adoptat un punct de vedere privind sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României de numire a doi membri în CNCD.

În document, care urmează să fie trimis Curţii Constituţionale, se susţine că sesizarea de neconstituţionalitate formulată de grupul parlamentar al AUR de la Camera Deputaţilor este “inadmisibilă” şi se propune respingerea sa.

“Hotărârea de numire a celor două persoane este în concordantă cu legea fundamentală. Constatăm că autorii sesizării de neconstituţionalitate invocă în mod formal încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. 3 şi 5 din Constituţia României cu privire la numirea celor doi membri CNCD fără a argumenta respectivele încălcări sub forma unui conţinut concret şi efectiv, relevant din punct de vedere constituţional”, se explică în punctul de vedere al conducerii Camerei Deputaţilor.

Citând o serie de decizii ale CCR, Biroul permanent subliniază că toate hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului pot fi supuse controlului de constituţionalitate dacă în susţinerea criticii de neconstituţionalitate sunt invocate dispoziţii cuprinse în Constituţie, iar “invocarea acestor dispoziţii nu trebuie să fie formală, ci efectivă”.

Forul de conducere al Camerei Deputaţilor menţionează că autoritatea publică vizată, CNCD, “nu este reglementată de Constituţie”, nefiind aşadar de rang constituţional, “astfel încât procedura de numire a membrilor săi este de rang legal”.

“Constatăm totodată că procedura legală instituită a fost exercitată de forul legislativ conform procedurilor parlamentare incidente, fără a fi afectate sau încălcate valori sau principii constituţionale”, se mai arată în punctul de vedere adoptat de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Conducerea forului legislativ evidenţiază că nu au existat “impedimente de natură constituţională” la numirea celor doi membri CNCD, Cătălin Raiu şi Secyl Suliman, şi au fost respectate criteriile legale referitoare la obligaţia de a avea studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă.

Cătălin Raiu şi Suliman Secyl au fost aleşi, pe 19 decembrie 2022, de plenul comun al Parlamentului, în funcţia de membri ai Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Raiu a obţinut 275 de voturi “pentru” şi 39 “împotrivă”, iar Suliman, care este reprezentantă a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor, a fost aleasă cu 286 de voturi “pentru” şi 28 “împotrivă”.

Cei doi membri ai CNCD au fost aleşi ca urmare a unei modificării legislative din luna iunie, potrivit căreia Colegiul Director al CNCD va fi compus din 11 membri în loc de 9, cum prevedea legea până atunci, dintre care unul reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă