15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăProtestul de la Parlament a anulat întâlnirea dintre ambasadorul Japoniei și președintele...

Protestul de la Parlament a anulat întâlnirea dintre ambasadorul Japoniei și președintele Senatului

S-a ratat întâlnirea dintre ambasadorul Japoniei și președintele Senatului României, care fusese programată marți, 21 decembrie.

Ambasadorul Japoniei și-a anulat întâlnirea cu președintele Senatului, din cauza incidentelor de la Parlament, ne-a confirmat Ambasada Japoniei. Delegația Ambasadei, care se afla, marți, în Palatul Parlamentului, era formată din doi diplomați de rang înalt. Aceștia erau Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei, și Atsutoshi Hagino, prim – secretar economic.

Acesta din urmă ne-a precizat că delegația Ambasadei s-a întâlnit cu senatori din Comisia de Politică Externă. Dar întâlnirea cu președintele Senatului, Florin Cîțu, a fost “anulată din cauza incidentelor”, ne-a precizat Atsutoshi Hagino.

Pe de altă parte, diplomatul nipon ne-a informat că mașina Ambasadei Japoniei nu a fost avariată. Amintim că, marți, surse de la Parlament spuneau că mașinile a două Ambasade au fost vandalizate. Cealaltă mașină despre care se afirma acest lucru era a Ambasadei SUA.

La rândul lui, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, Titus Corlățean (PSD), a relatat situația din ziua de 21 decembrie într-un mesaj postat pe internet.

Ambasadorul Japoniei a fost apărat de serviciul de protecție de la Senat

“Am acționat împreună cu serviciul de protecție și cel de Protocol de la Senat, dar și cu comandamentul dispozitivelor de jandarmi de la Parlament, pentru a asigura plecarea delegației japoneze în condiții de securitate și de protecție adecvate, în clipa în care unii protestatari vandalizau mașini și bruscau persoane în perimetrul Parlamentului. Și mă veți înțelege cât de ușurat am fost când ambasadorul japonez mi-a confirmat telefonic ceva mai târziu că a putut ieși din acest perimetru fără incidente, dar și cât de mult a apreciat gestul senatorilor români din Comisia pentru politică externă”, a explicat senatorul Titus Corlățean.

Potrivit acestuia, la începutul anului 2022, România și Japonia ar urma să semneze un Acord de Parteneriat Strategic. Acordul se va baza pe Declarația de Parteneriat Reînnoit din 2013, semnată la acel moment de miniștrii de Externe din cele două țări, Titus Corlățean și Fumio Kishida. Fostul ministru Fumio Kishida a fost desemnat, acum două luni, prim-ministru.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă