15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăPoliticăPreședintele Ungariei recunoaște tensiunile cu România

Președintele Ungariei recunoaște tensiunile cu România

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România. Novak a explicat că între România și Ungaria există tensiuni, dar s-a convenit între cei doi președinți să se revină la o relație funcțională.

”L-am invitat pe domnul președinte la Budapesta și am convenit că această vizită se va petrece în perioada următoare. Suntem două țări vecine, de aceea avem nevoie ca relația dintre România și Ungaria să funcționeze.

Am convenit, de asemenea, să diminuăm tensiunile existente, nu să fim de acord în toate cele, dar să reducem aceste tensiuni. Avem nevoie de colaborare, dar știm că nu vom fi de acord în toate aspectele”, a spus Katalin Novak.

Iohannis, declarații despre discuţiile cu preşedintele Ungariei

„Am avut astăzi oportunitatea unor discuţii aprofundate cu doamna preşedinte, în continuarea celor desfăşurate în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti, din 10 iunie. Am asigurat-o pe doamna preşedinte de întreaga disponibilitate a autorităţilor române şi a mea personal pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale. România urmăreşte ca această cooperare cu Ungaria, un stat vecin important, să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare şi aprofundare, în interesul cetăţenilor celor două ţări, indiferent de originea etnică.
Pentru a atinge acest rezultat, este necesar ca ambele părţi să confere o reală valoare unui instrument fundamental pentru relaţiile noastre bilaterale – Parteneriatul Strategic dintre România şi Ungaria, care se află în 2022, în acest an, într-un moment aniversar – 20 de ani de la lansarea acestuia. România este pregătită să facă acest lucru şi contez pe doamna Preşedinte Novák în acelaşi sens, astfel încât să transformăm în realitate proiectele de interes pentru statele şi cetăţenii noştri”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Ungariei Katalin Novák.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...
Ultima oră
Pe aceeași temă