16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăPoliticăPreședintele Joe Biden: "Am trimis forțele americane pentru a apăra România"

Președintele Joe Biden: “Am trimis forțele americane pentru a apăra România”

Președintele Joe Biden anunță, în discursul despre “Starea Uniunii”, că a trimis forțele SUA pentru a apăra România. Este vorba de mesajul din 1 martie 2022, postat pe site-ul Casei Albe. Acesta este primul discurs al președintelui Biden despre “Starea Uniunii”.

Pasajul referitor la România este următorul:

“Forțele noastre nu au plecat în Europa pentru a lupta în Ucraina dar vor apăra aliații din NATO, în cazul în care Putin decide să se deplaseze în continuare spre vest. În acest scop, noi am mobilizat forțe terestre americane, escadrile aeriene și nave pentru a proteja țările NATO, incluzând Polonia, România, Letonia, Lituania și Estonia. Vreau să spun clar că Statele Unite și aliații noștri vor apăra fiecare inch din teritoriile țărilor NATO cu întreaga forță a puterii noastre colective”.

Cu privire la Ucraina, președintele Biden precizează că a oferit Ucrainei “asistență directă” de peste un miliard de dolari. “Și vom continua să ajutăm poporul Ucrainei pentru a-și apăra țara”, promite liderul de la Washington.

Președintele Joe Biden a trimis trupe americane suplimentare în România și Polonia

La începutul lunii februarie 2022, Statele Unite au anunțat că vor crește numărul de militari din România și din alte state europene ale NATO. Cu privire la România, față de efectivul anterior, de circa o mie de oameni, sunt în curs de sosire alți circa o mie de oameni. Este vorba de forțe terestre (US Army) care se mută în România din Germania. Pe de altă parte, în Germania sosesc militari suplimentari din Statele Unite.

În paralel, NATO a trimis o unitate terestră din Forța de Reacție Rapidă (NRF) în România. Unitatea NATO este condusă de Franța și este formată din 500 de militari francezi și 300 de militari belgieni. Unitatea NATO urma să sosească efectiv în România la 1 martie 2022. Anunțul în acest sens l-a făcut, în Polonia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă