29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăPoliticăPremierul Orban va conduce personal Comitetul pentru Situații de Urgență, în locul...

Premierul Orban va conduce personal Comitetul pentru Situații de Urgență, în locul ministrului Vela

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi, 14 mai, că va modifica Ordonanța de Urgență 21/2004, astfel încât să preia personal conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

“Îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a subliniat premierul Ludovic Orban.

Acest Comitet a fost condus, pe toată durata stării de urgență, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a emis, în această calitate, și Ordonanțele militare. Premierul nu a indicat de ce dorește să preia el, personal, conducerea Comitetului.

Premierul Orban a precizat că acest Comitet va avea trei vicepreședinți, unul dintre aceștia urmând a fi Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.

OUG 21/2004 este cea care se referă la starea de alertă și care fusese reclamată de Avocatul Poporului la CCR pe motiv că ar fi neconsituțională. CCR a analizat această sesizare în ziua de 13 mai 2020 și a emis o “decizie interpretativă” în care stabilește că OUG 21 este constituțională, dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale”, a decis CCR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primarul din Râmnicu Sărat susține penalii?! Consilierul local cercetat de DGA rămâne în funcție, deși s-a retras doar verbal

În urmă cu exact o săptămână, în jurul orei 04:30, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău,...

Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, vineri, menţinerea arestului la domiciliu în cazul fostului preşedinte al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită, hotărârea...

Gheboasă, trimis în judecată de procurorii DIICOT

Gheboasă a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT. Gabriel Gavriș, pe numele său adevărat, a fost depistat în Capitală având asupra sa o...
Ultima oră
Pe aceeași temă