13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăPensionarii care muncesc vor putea opta să nu mai plătească CAS

Pensionarii care muncesc vor putea opta să nu mai plătească CAS

„Aceşti oameni care au contribuit la acest buget 35 de ani şi au susţinut plata atâtor pensii şi-au făcut din plin datoria faţă de acest sistem, ei ȋnşişi fiind astăzi ȋn categoria pensionarilor”, a explicat Kocsis.

El a spus că a primit o avalanşă de mesaje prin care i s-a spus că o asemenea iniţiativă nu va fi benefică, deoarece oamenii doresc să plătească CAS ȋn continuare pentru a putea cere recalcularea pensiei la finalul anului de muncă. „Observaţiile primite au fost corecte, pot fi oameni care să dorească recalcularea, astfel că, ȋn proiectul de lege pe care ȋl voi depune voi lăsa posibilitatea oamenilor de a alege: plătesc CAS ȋn continuare şi cer recalculare sau solicită scutire de la plata CAS şi pierd posibilitatea de a cere recalculare”, a spus el.

„CAS reprezintă 25% din salariul brut şi am ţinut cont de diferenţa de calcul dintre un pensionar femeie şi un pensionar bărbat, reieşită din diferenţa stagiului de cotizare. Stagiul complet de cotizare ȋn cazul barbaţilor este de 35 de ani, iar ȋn cazul femeilor este de 32 de ani”, a explicat Kocsis. 

În continuare, deputatul liberal a făcut și o demonstrație. El a spus că în cazul unui bărbat cu un salariu brut de 2500 lei care ar plăti ȋn continuare contribuţia pentru pensie, salariul net al persoanei ar fi de 1500 lei. Dacă nu i s-ar reţine cota CAS salariul net primit ar fi de 2125 lei. După un an, la recalculare – acesta ar primi în plus la pensie 19 lei. 

În cazul unei femei cu aceleași venituri, ea ar primi în plus 21 lei suma lunară câştigată ȋn plus la pensie. 

„Ca să concluzionez. Pensionarii care s-ar angaja ȋn continuare, pentru un salariu brut de 2500 de lei, şi ar opta pentru scutirea de la plata CAS, ar câştiga ȋn plus după un an de muncă 7500 de lei, iar pensionarii care ar opta pentru plata CAS şi recalcularea pensiei de final de an ar câştiga 19 lei/lună ȋn cazul barbaţilor şi 21 lei/lună ȋn cazul femeilor. Ca să vă faceţi o idee, 394 de luni, adică aproximativ 32 de ani de pensie crescută cu 19 lei lunar ar trebui să primească un pensionar bărbat pentru a egala câştigul obţinut ȋntr-un an prin scutirea de la plata CAS”, a mai spus liberalul. 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă