11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăParticiparea Președintelui României, Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European și...

Participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul UE-Balcanii de Vest

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 5-6 octombrie 2021, la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest, care au avut loc la Brdo în Slovenia.

Principalul subiect de discuție în cadrul reuniunii Consiliului European a fost cel referitor la rolul global al Uniunii Europene. În acest context, au fost discutate situația din Afganistan, acordul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia (AUKUS), precum și relațiile dintre Uniunea Europeană și China.

Liderii europeni au subliniat sprijinul puternic al Uniunii Europene pentru sistemul multilateral și pentru ordinea internațională bazată pe reguli. În acest context, a fost reiterat angajamentul de a coopera strâns cu statele care împărtășesc același sistem de valori, în special SUA, și în cadrul NATO, care reprezintă pilonul de bază al asigurării securității europene. Șefii de stat și de guvern au arătat că, pe fondul recentelor crize, UE trebuie să își consolideze reziliența, mai ales în domenii precum energia, sectorul digital, securitatea cibernetică, politica industrială și comerțul, precum și în ceea ce privește semiconductorii.

Președintele României s-a referit la necesitatea consolidării rolului global al Uniunii Europene, acesta rămânând un obiectiv strategic esențial pentru următorii ani. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a menționat importanța asigurării stabilității, securității și a rezilienței Uniunii Europene, precum și rolul esențial al relației transatlantice, ca parte a aceleiași comunități de valori. Totodată, Președintele României a reamintit necesitatea valorificării parteneriatelor strategice ale Uniunii pentru a răspunde cât mai bine nevoilor globale ale UE.

Un alt subiect abordat de liderii europeni a fost cel al prețurilor la energie. Președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia găsirii urgente a unor soluții la nivel european. Ca urmare a solicitării Președintelui României și a altor lideri, acest subiect va fi discutat în detaliu la reuniunea Consiliului European din 21-22 octombrie, pe baza propunerilor făcute de Comisia Europeană. 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă