10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis nu l-a convins pe Nehammer. Austria nu vrea România în Schengen

Iohannis nu l-a convins pe Nehammer. Austria nu vrea România în Schengen

Cu mai puțin de o săptămână înainte de reuniunea Consiliului JAI, șeful guvernului Austriei, cancelarul Karl Nehammer, a declarat că, în continuare, Austria nu vrea România în Schengen.

Austria a rămas singura țară din Spațiul Schengen care se opune primirii României în această organizație internațională. Celelalte două țări care aveau rezerve față de România erau Olanda și Suedia. Olanda, în cea mai recentă luare de poziție, a anunțat că obiecțiile ei sunt acum legate doar de Bulgaria. Suedia, și mai conciliantă, a renunțat la orice obiecții.

Cancelarul Nehammer conduce guvernul de la Viena de un an de zile, iar anterior a fost ministru de Interne. De pe această poziție, cancelarul Austriei a declarat, vineri, la bilanțul primului său an de mandat ca șef de guvern, că criza migrației a ajuns la un nivel “dramatic” în Austria. Acesta este motivul pentru care guvernul de la Viena încă nu susține aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen, care permite libera circulație în interiorul Europei, a declarat, în fața jurnaliștilor, cancelarul Nehammer, citat de agenția de presă maghiară, MTI.

Austria nu vrea România în Schengen din cauza migranților ilegali

Potrivit cancelarului Nehammer, peste 100.000 de persoane au solicitat azil în Austria doar de-a lungul anului 2022. Dintre acești solicitanți de azil, trei sferturi nu fuseseră înregistrați în niciun stat membru al UE, de unde rezultă că ei intraseră în UE ilegal. Austria deține statistici care arată că 40 la sută dintre solicitanții de azil neînregistrați ajung în Austria pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria (Ungaria fiind deja în Schengen). Acesta este motivul pentru care Austria refuză primirea în Schengen a României și a Bulgariei, susține Nehammer.

Cancelarul afirmă că, pentru ca Austria să accepte intrarea României și a Bulgariei în Schengen, este esențial ca numărul imigranților ilegali care intră în Austria să scadă. Abia atunci se va putea presupune că frontierele externe ale UE, pe tronsoanele asigurate de Bulgaria și România, sunt protejate corespunzător, a susținut Nehammer.

Președintele Bulgariei a discutat și el cu cancelarul Austriei

Această declarație a fost difuzată în seara zilei de vineri, 2 decembrie 2022. În aceeași zi, președintele Iohannis urma să aibă o întâlnire cu cancelarul Nehammer, la Atena. Despre întâlnirea bilaterală a celor doi lideri nu se știe, oficial, dacă a mai avut loc sau, în caz afirmativ, cum a decurs dialogul. Dar judecând după declarația de vineri a lui Nehammer, rezultă că ori el nu s-a întâlnit deloc cu Iohannis, ori s-a întâlnit, dar nu s-a lăsat convins de președintele României.

Presa din Ungaria susține că Nehammer a vorbit la telefon, vineri, cu președintele Bulgariei, Rumen Radev. “Apoi a negociat cu șeful statului român, Klaus Iohannis, la Atena. La întâlnirea cu Iohannis, și lui Radev, mai înainte, cancelarul austriac a repetat nemulțumirile Vienei, dar președintele României a negat că protecția frontierei în țara sa este ineficientă. Nu există un flux necontrolat de migranți în România și nu a existat niciodată”, a declarat Johannis, potrivit presei din Ungaria.

Separat, presa din Austria confirmă că a existat o întâlnire Iohannis – Nehammer. Presa din Austria confirmă că pozițiile acestor doi politicieni au rămas divergente.

Reuniunea de la Atena, la care au participat inclusiv Iohannis și Nehammer, s-a desfășurat în perioada 2 – 3 decembrie 2022. La Atena, șeful statului român s-a întâlnit cu președinta Greciei și cu premierul Greciei. Această țară și-a reconfirmat sprijinul pentru intrarea României în Schengen, dar nu există referiri la vreo schimbare a poziției Austriei față de România.

Croația este ca și primită în Spațiul Schengen

Reuniunea Consiliului JAI (Justiție – Afaceri Interne) este programată în perioada 8 – 9 decembrie 2022. Componenta Afaceri Interne, în care se discută subiectul Schengen, se va desfășura la 8 decembrie. Consiliul JAI va discuta situația Croației luată individual. În schimb, situațiile României și Bulgariei vor fi discutate împreună.

România va fi reprezentată la această întâlnire de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Bode avusese și el, acum opt zile, o întâlnire cu cancelarul Nehammer, însă tot fără succes. În urma acelei întâlniri, cancelarul Austriei a susținut că Croația și-a îndeplinit obligația de a proteja frontiera externă a UE, dar România și Bulgaria – nu. Cancelarul Nehammer doar l-a asigurat pe ministrul Bode că el n-are ceva anume împotriva României ci doar vrea să reducă fluxul de migranți ilegali spre Austria.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier, declara că România are încă șanse să primească un vot pozitiv, la 8 decembrie. Dar pentru un vot pozitiv, președintele Iohannis trebuia să fie cât mai convingător în fața cancelarului Nehammer, observa Cioloș.

Au vorbit aceeași limbă dar nu s-au înțeles

Presa din Ungaria și Austria susține că întâlnirea dintre Iohannis și Nehammer a avut loc. Cu toate acestea, Austria nu și-a schimbat poziția față de România.

„Partidul cancelarului austriac este membru al familiei politice a Popularilor europeni. Sper că preşedintele Iohannis a folosit oportunitatea oferită de reuniunea de la Atena a liderilor Partidului Popular European pentru a discuta acest subiect cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Ştim bine că nu există motive întemeiate pentru ca Austria să ne refuze intrarea în Schengen”

Dacian Cioloș,

Europarlamentar

După toate întâlnirile și convorbirile telefonice purtate în ultimele săptămâni, Austria și-a anunțat poziția favorabilă față de Croația. În schimb, Austria își menține opoziția față de primirea Bulgariei și României în Schengen, pe motiv că 40 la sută dintre migranții ilegali ajunși în Austria ar veni pe traseul Turcia – Bulgaria – România – Ungaria.

La reuniunea JAI, România ar primi aviz favorabil doar dacă toate țările deja membre Schengen sunt favorabile României.

“Croaţia şi-a îndeplinit toate obligaţiile, pentru că putem vedea de unde vin migranţii ilegali. Vom susţine aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi ale României”

Karl Nehammer,

Cancelarul Austriei

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă