23.5 C
București
marți, 11 iunie 2024
AcasăPoliticăGelu Voican, inculpat în dosarul Mineriadei, a fost numit director la Institutul...

Gelu Voican, inculpat în dosarul Mineriadei, a fost numit director la Institutul Revoluţiei

Gelu Voican Voiculescu, un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, a fost ales director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Informația este difuzată de postul Realitatea Tv.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie (IRDD) este subordonat Senatului României.

Gelu Voican Voiculescu este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. În același dosar mai sunt inculpați Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu. În iunie 1990, Ion Iliescu era preşedinte al României, Petre Roman era premier, Voiculescu era vicepremier iar Măgureanu era director al SRI. Victimele din dosar sunt persoanele care au fost rănite la reprimarea Mineriadei.

Gelu Voican îl înlocuieşte în funcţie pe Claudiu Iordache

Voiculescu îl înlocuieşte în funcţia de director al Institutului Revoluţiei pe Claudiu Iordache. Iordache este unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, din Decembrie 1989. Mandatul de director al lui Claudiu Iordache urma să expire, în mod normal, în anul 2019.

Voican este controversat şi din cauza rolului pe care l-ar fi jucat în Revoluţia Română. Unul dintre aspectele controversate se referă la procesul Ceauşescu şi la execuţia lui Nicolae și Elena Ceaușescu. Voican este făcut vinovat de faptul că procesul de la Târgoviște s-ar fi desfășurat ilegal. Un aspect de ilegalitate ar fi fost faptul că inculpaților li s-ar fi încălcat dreptul la apărare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis participă azi la Summitul B9. Agenda președintelui

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care va avea loc la Riga, în Letonia, unde va pleda pentru...

Anticipate Franța: Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN) are 34% din intenţiile de vot

Partidul de extremă dreapta francez Adunarea Naţională (RN) primeşte 34% din intenţiile de vot pentru alegerile legislative anticipate, cu peste 15 puncte mai mult...

Lula da Silva vrea negocieri de pace în Ucraina cu Rusia la masa tratativelor

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a reiterat luni, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, că este în...
Ultima oră
Pe aceeași temă