8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăGelu Voican, inculpat în dosarul Mineriadei, a fost numit director la Institutul...

Gelu Voican, inculpat în dosarul Mineriadei, a fost numit director la Institutul Revoluţiei

Gelu Voican Voiculescu, un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, a fost ales director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Informația este difuzată de postul Realitatea Tv.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie (IRDD) este subordonat Senatului României.

Gelu Voican Voiculescu este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. În același dosar mai sunt inculpați Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu. În iunie 1990, Ion Iliescu era preşedinte al României, Petre Roman era premier, Voiculescu era vicepremier iar Măgureanu era director al SRI. Victimele din dosar sunt persoanele care au fost rănite la reprimarea Mineriadei.

Gelu Voican îl înlocuieşte în funcţie pe Claudiu Iordache

Voiculescu îl înlocuieşte în funcţia de director al Institutului Revoluţiei pe Claudiu Iordache. Iordache este unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, din Decembrie 1989. Mandatul de director al lui Claudiu Iordache urma să expire, în mod normal, în anul 2019.

Voican este controversat şi din cauza rolului pe care l-ar fi jucat în Revoluţia Română. Unul dintre aspectele controversate se referă la procesul Ceauşescu şi la execuţia lui Nicolae și Elena Ceaușescu. Voican este făcut vinovat de faptul că procesul de la Târgoviște s-ar fi desfășurat ilegal. Un aspect de ilegalitate ar fi fost faptul că inculpaților li s-ar fi încălcat dreptul la apărare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...
Ultima oră
Pe aceeași temă