5.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 se reia de la zero. Judecătorii au retrimis dosarul la Parchet

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să retrimită la Parchetul Militar dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care sunt judecați Ion Iliescu – fost șef al statului, Petre Roman – fost șef al Guvernului – și Virgil Măgureanu – fost director al SRI.

Decizia de joi a magistraților ICCJ este definitivă, astfel că dosarul Mineriadei urmează a fi reluat de la zero.

În ședința de joi, 10 decembrie 2020, instanța de la ICCJ a respins toate contestaţiile depuse la dosar de Parchetul General şi de părţile vătămate. În schimb, ICCJ a menţinut o decizie din 8 mai 2019 a unui judecător de Cameră Preliminară, care a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi, drept urmare, a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale.

În acest dosar, partea responsabilă civilmente este Ministerul Afacerilor Interne.

Amintim că, în luna iunie 2020, la comemorarea a 30 de ani de la incidentele din iunie 1990, asupra acestui caz se pronunțase chiar președintele României, Klaus Iohannis. „Justiţia are obligaţia de a face lumină după atât de mulţi ani. Dreptatea nu este un moft, ci este în acest caz o urgenţă majoră”, a subliniat președintele Iohannis.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă