Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Augustin Zegrean

Fost președinte la Curtea Constituțională: este nevoie de o LEGE pentru impunerea RESTRICȚIILOR

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 04.05.2020 - 21:34

,,Starea de alertă, care va fi instituită în România din 15 mai, nu este prevăzută ca măsură în Constituție, fiind reglementată prin ordonanță de urgență. În timpul stării de urgență se emit ordonanțe militare, iar în starea de alertă nu se emit astfel de ordonanțe militare. Cele emise până acum își încetează valabilitatea odată cu instituirea stării de alertă.” A declarat fostul Președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean pentru hotnews.ro.

Afirmațiile au fost făcute pe fondul declarațiilor Președintelui Iohannis cu privire la instituirea stării de alertă după data de 15 mai.

Augustin Zegrean explică ce are de făcut parlamentul și ce riscă cetățenii în continuare dacă nu respectă restricțiile care vor rămâne în vigoare

"Starea de alertă este specifică pentru situații care durează puțin, gen inundații, cutremure. Nu poți ține oamenii în stare de alertă luni de zile sau un an, pentru că însăși termenul de alertă te pune într-o situație dificilă. După părerea mea, starea de alertă nu se prea potrivește cu acestă situație de pandemie", a afirmat Zegrean.

"Pentru ca Suceava, de exemplu, să rămână în carantină este nevoie de act normativ adoptat de Parlament. Starea de carantină implică imposibilitatea de părăsire a localității, ori drepturile fundamentale nu pot fi limitate decât prin lege".

,,Restricționarea deplasărilor dintr-o localitate în cealaltă pentru populație și limitarea unor drepturi fundamentale pot fi făcute doar în baza unor acte normative adoptate de Parlament.”

Vezi aici Video cu declarația Președintelui Iohannis

"Mersul firesc ar fi să se meargă în Parlament pentru aprobarea unui program conceput de Comitetul Național pentru situații de urgență, dacă acesta implică și restrângerea unor drepturi fundamentale, pentru că altfel nu există nicio bază", conform fostului șef al Curții Constituționale.
În perioada stării de alertă sunt în continuare posibile amenzi pentru populație, pentru că acestea au fost prevăzute prin ordonanță de urgență, ci nu prin ordonanță militară, reamintim că aceste ordonanțe de urgență au fost atacate de către Avocatul Poporului, Renate Weber, la Curtea Constituțională.

,,Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în starea de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică" - a precizat Șeful Statului, Klaus Iohannis.

Urmează să se redeschidă saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice sau muzeele, urmând alte relaxări, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis.

 

Comentarii

loading...