3.2 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăPoliticăConducerea PSD a acceptat toate candidaturile. Cine va fi promovat la Congres

Conducerea PSD a acceptat toate candidaturile. Cine va fi promovat la Congres

UPDATE 13,30: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că toate candidaturile pentru posturile de conducere din PSD care sunt scoase la concurs la Congresul de sâmbătă au fost validate, „chiar și cele care nu îndeplineau condițiile”.

Liviu Dragnea nu a dezvăluit ale cui candidaturi nu erau corespunzătoare, dar a explicat că, în cazul uneia dintre ele, dosarul era incomplet.

În mod ironic, Dragnea a spus că ar f posibil ca PSD să aprobe și un „dosar gol”, pentru a nu exclude niciun candidat valoros.

––––––––––––––

Procedura a fost contestată chiar şi de către unii candidaţi, pe motiv că nu permite tuturor să îşi încerce şansa pentru funcţiile de conducere.

Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu şi Viorica Dăncilă candidează pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD la congresul extraordinar de sâmbătă.

Pentru funcţia de secretar general candidează actualul secretar general, Marian Neacşu, dar şi secretarul general adjunct al partidului Codrin Ştefănescu.

Pentru posturile de vicepreşedinţi lupta va fi între:

Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea (regiunea Bucureşti-Ilfov)

Şerban Valeca, Adrian Ţuţuianu, Cătălin Rădulescu şi Carmen Dan (regiunea Muntenia)

Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase (regiunea Nord -Est)

Gabriel Zetea şi Doina Pană (regiunea Nord-Vest)

Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif (regiunea Centru)

Marian Oprişan şi Mirela Furtună (regiunea Sud-Est)

Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu (regiunea Oltenia)

Natalia Intotero şi Mihai Fifor (regiunea Vest).

Candidaturile trebuie validate în şedinţa Consiliului Executiv, care era loc vineri, începând cu ora 11.00.

Mai mulţi membri PSD au constatat noua variantă prin care vicepreşedinţii vor fi aleşi câte doi pe regiune (un bărbat şi o femeie), în timp ce alţii au spus că nu este oportun acum un congres în care să fie alegeri.

“Cred că la acest congres, care este unul extraordinar, nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un document- proiect de ţară- în care să spunem cum gândim şi cum vedem noi creşterea economică a României, cum vedem dezvoltarea educaţiei, pe următorii 15-20 de ani. Cred că în acest moment toată lumea s-ar fi concentrate pe Proiectul de ţară şi mai puţin pe candidaturi. Candidaturile ţin de viaţa internă a PSD”, a spus Ecaterina Andronescu.

„Din punctul meu de vedere, dacă era nevoie de congres, era nevoie pentru modernizare doctrinară, poziţia noastră în UE şi proiectul de ţară. Asta propun eu la acest congres. Am câteva elemente de nemulţumire, de aceea candidez. Nu cred că proiectul de ţară poate fi făcut de mâine până poimâine. (…) Trebuie să clarificăm pentru că vin 4.000 de oameni şi din localităţile din jur şi după cum am văzut nu avem drumuri foarte bune. Ce le spunem când vin la congres? Peste o lună vă chemăm să votăm proiectul de ţară?”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Şi Codrin Ştefănescu a contestat regulamentul care stă la baza organizării congresului.

„Codrin Ştefănescu nu candidează împotriva candidatului lui Liviu Dragnea. Cei 4.000 de delegaţi vor decide prin vot dacă vor Nicolae Bănicioiu sau Ecaterina Andronescu preşedinte executiv, în condiţiile în care având vicepreşedinţi regionali, nu pot intra în cursă oameni precum Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae sau Adrian Dobre. Regret faptul că Olguţa Vasilescu, ce a fost târâtă cu cătuşe la mâini, nu poate candida ca vicepreşedinte al întregului partid, nu pentru o zonă. La fel Gabriela Firea, care îl bate în sondaje chiar şi pe Iohannis „, a declarat Codrin Ştefănescu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea le-a transmis, joi, contestatarilor că procedura după care se vor desfăşura alegerile la congres a fost votată cu mare majoritate în şedinţa Comitetului Executiv, iar dacă sunt nemulţumiţi nu înţelege de ce aceştia candidează.

„Dacă îmi aduc aminte cred că tot dumnealor susţineau ideea de democraţie internă. Unul dintre principiile fundamentale e votul. În Comitetul Executiv s-a aprobat cu vot covârşitor aceasta metodă. În Comitetul Executiv de mâine se aprobă sau respringe orice dosar de candidatură. (…)Văd că se concrentrează pe proiectul de ţară, dar startul proiectului va fi prezentat la congres. (…) Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri de ce candidăm?”, a declarat joi, Liviu Dragnea, fiind întrebat de nemulţumirile unor membri PSD.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ilie Dumitrescu, profund afectat de moartea lui Helmut Duckadam! „Nu-mi vine să cred că este adevărat”

Dispariția legendarului Helmut Duckadam, la doar 65 de ani, a lăsat fotbalul românesc în doliu, iar foști colegi și prieteni din lumea sportului, precum...

AC/DC a anunțat programul și orașele în care va susține concerte în cadrul turneului „Power Up”

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat luni programul și orașele în care va susține concerte în cadrul turneului său nord-american „Power Up” din 2025,...

Biletele de tren se scumpesc începând cu 15 decembrie

Începând cu 15 decembrie 2024, se scumpesc biletele de tren cu 4,6%, odată cu implementarea noului mers al Trenurilor 2024-2025. Această ajustare reflectă actualizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă