32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăPoliticăComitetul Executiv al PSD discută desemnarea candidatului pentru prezidenţiale

Comitetul Executiv al PSD discută desemnarea candidatului pentru prezidenţiale

Întâlnirea informală pe care liderul PSD, Viorica Dăncilă, a avut-o cu preşedinţii ALDE şi Pro România nu s-a finalizat cu o decizie de susţinere a unui candidat comun

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte, marţi, de la ora 12.00. 

Pe ordinea de zi se află desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, după ce, într-o şedinţă anterioară, social-democraţii au decis să aibă propriul candidat şi au respins varianta susţinerii candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Cele mai mari şanse de a deveni prezidenţiabilul PSD le are preşedintele partidului, Viorica Dăncilă. Doi dintre liderii formaţiunii al căror nume a fost introdus în sondajele de opinie realizate de PSD, respectiv Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici, au anunţat că renunţă la candidatură.  

Mai mult, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a afirmat că lucrul cel mai important pe care trebuie să îl aibă contracandidatul lui Klaus Iohannis este calitatea de „om neconflictual”, iar referitor la ideea ca Viorica Dăncilă să fie prezidenţiabilul PSD, Fifor a spus: „De ce nu?”.

Rămâne în cursa pentru a fi desemnat candidatul PSD Liviu Pleşoianu care a atacat-o constant pe Viorica Dăncilă şi a comentat modul în care PSD face politică după schimbarea preşedintelui. 

Şi numele lui Şerban Nicolar s-a aflat în sondajele realizate de PSD, acesta arătându-şi disponibilitatea de a candida. 

De asemenea, şi-a anunţat intenţia de a candida primarul general, Gabriela Firea, şi aceasta nemulţumită de direcţia în care se îndreaptă partidul în desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. 

”Eu cred că este o mare greşeală a spune întâi: «Vreau să decidem după sondaje». Nu ne plac sondajele, le dăm la o parte. Doi: «Vreau să decidă organizaţia». Când simţi că organizaţiile nu sunt unanime (…) elimini şi acest criteriu şi mergi la al treilea, răspândit deja de trei zile: «Ne dorim un candidat care să aducă pace, să aducă linişte, fără conflicte». Păi noi avem nevoie de dezbateri! Noi avem nevoie de luptă!”, a declarat Gabriela Firea, sâmbătă seară, la România TV.

Aceasta a mai spus că PSD caută un candidat neconflictual, ”mămică, tănic, bunică, bunic al naţiunii”.

Duminică seară, însă, Firea a precizat că nu va candida independent la Preşedinţie, pentru că ar trebui să renunţe la mandatul de primar şi ar însemna ”o trădare a bucureştenilor”. De asemenea, a anunţat că va respecta decizia luată prin vot în Comitetul Executiv.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a încercat să obţină, luni, susţinerea ALDE şi a Pro România pentru candidatul PSD, însă discuţiile care au avut loc luni nu s-au concretizat cu o alianţă.

Cu toate acestea, preşedintele PSD a spus, duminică seară, la Antena 3, că nu consideră că este vorba despre ”blocaj” sau ”eşec”. 

”Am discutat despre guvernare, despre modul în care vedem un parcurs comun în următoarea perioadă. Trebuie să spun că din partea preşedintelui Pro România, Victor Ponta, nu am avut încă un răspuns, de fapt nici nu i-am cerut încă un răspuns, au fost teme pe care le-am discutat şi până în 3 august sper să avem un răspuns. Am discutat şi cu domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, am vorbit despre guvernare, am vorbit despre modul în care vrem că anumite măsuri de guvernare să le gândin mult mai bine şi am vorbit chiar şi despre o restructurare a Guvernului în toamna acestui an în momentul în care începe activitatea parlamentară. Nu am luat o decizie privind susţinerea candidatului PSD, după cum ştiţi domnul  Călin Popescu Tăriceanu vrea să candideze din partea ALDE, în PSD s-a luat decizia de a merge cu candidat PSD şi mâine vom decide cine va fi”, a declarat, luni seară, la Antena 3, Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă este un eşec sau un blocaj în aceste discuţii, Dăncilă a spus: ”În niciun caz blocaj, in niciun caz de eşec. Cred că este începutul unor discuţii cu cele două partide, discuţii care să conducă efectiv la maximizarea şanselor pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. S-a vorbit despre guvernare, despre lucrurile care pot constitui puncte comune pentru cele trei partide, în nici un caz un eşec sau un blocaj”, a mai spus Dăncilă.

La rândul său, Victor Ponta a declarat, duminică seară, la TVR, că le-a transmis liderilor PSD şi ALDE că, dacă toate cele trei partide vor avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale, se vor bate pentru cine ocupă locul al treilea şi vor avea o mare problemă pe cine să susţină în turul al doilea, unde vor intra Klaus Iohannis şi Dan Barna. 

Dăncilă a afirmat, la finalul săptămânii, că vrea ”un bloc de susţinere mult mai amplu” pentru candidatul PD la alegerile prezidenţiale, care să includă şi partide neparlamentare, dar şi sindicate şi organizaţii neguvernamentale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă