Foto: Inquam Photos

CCR amână judecarea contestațiilor privind alegerile parlamentare, depuse de Iohannis și de Orban

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru data de 29 septembrie pronunțarea deciziei asupra sesizărilor privind legea alegerilor parlamentare din anul 2020.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

22.09.2020 - 18:02

Contestațiile pe care trebuie să le analizeze judecătorii CCR se referă la Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în anul 2020.

O contestație a fost depusă de președintele Klaus Iohannis iar o altă sesizare a depus-o Guvernul Orban.

Șeful statului a acuzat acel paragraf al Legii alegerilor care precizează că "data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor".

Anterior acestei prevederi, era în vigoare Legea 208 / 2015 care preciza că "aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării".

Teoretic, dacă magistrații CCR admit această sesizare de neconstituționalitate, întreg calendarul alegerilor parlamentare din România ar trebui reluat de la zero, iar alegerile parlamentare s-ar amâna pentru anul 2021.

Comentarii