20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSă ceară barourile desecretizarea mandatelor de ascultare!

Să ceară barourile desecretizarea mandatelor de ascultare!

Să urmărim topicul!

Uniunea Națională a Barourilor din România, la care s-a alăturat și Baroul din Republica Moldova, a protestat, în primul rând pentru a-și apăra profesia, misiunea și rolul în justiție. Acțiunea apărută doar după condamnarea lui Roșu din dosarul “Ferma Băneasa,” la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, e un pic cam prea târzie.

Robert Roșu a mai fost reținut de DNA

Când Robert Roșu a fost prezentat prima oară televiziunilor de către procurorii DNA cu cătușele la mâini, în decembrie 2015, ca un infractor, cum era cu “temerile grave în rândul avocaților privind riscurile răspunderii juridice a avocatului pentru activitatea de consultanță și reprezentare, domnilor avocați?,” așa cum a apărut în comunicatul UNBR.

Ulterior, magistrații Tribunalului București au hotărât că DNA a făcut un abuz, obligând “instituția de elită” să-i plătească victimei 15.000 daune, pentru zilele de privare de libertate.

Diavolul, ca întotdeauna, se ascunde în detalii.

Avocații merg pe o linie care le știrbește credibilitatea. Ce spune omul simplu? Au furat, să fie condamnați. Să facă pușcărie! Așa a fost învățat boborul, în anii de campanie “Corupția ucide.”

Pe timpul protocoalelor, barourile au tăcut

Nu l-am văzut pe niciun șef sau șefuleț de Barou să protesteze împotriva ascultărilor ilegale.

Deși CCR a decis că BINOMUL SRI-DNA era ilegal, avocații nu s-au pus de partea opusă drumului, pe care danileții se văicăreau că rețeaua e persecutată de legile justiției, promovate de PSD.

Nu au spus nici pâs, nici atunci, nici acum, despre Mandatele de Ascultare pe Siguranță Națională, emise pentru supravegherea discuțiilor telefonice ale magistraților.

Protestatarii treziți din somn, de frică să nu li se schimbe macazul, iar din apărători să devină sifonari ai statului ascuns, se văicăresc public că profesia le e în pericol.

O parte dintre apărătorii cu grade multe și chitanțiere purtătoare doar de șase zerouri nu protestează că, de mai mulți ani, protocoalele oculte dintre SRI și Înalta Curte de Casație și de Justiție zac prin fișierele Consiului Superior al Magistraturii.

Au zis că nu-i privește soarta judecătorilor, ascultați, atât în vestiare, cât și pe tronul pe care până și regale stă singur.

Mulți au colaborat cu sistemul. Nu s-au așteptat că vine și rândul avocaților la ghilotină.

Ce gâturi moi aveau înainte și acum cât de învârtoșați privesc spre Zeița Dreptății?

Vocile lumii:

Surse GÂNDUL.RO  susțin că, pentru a se face dreptate în dosarul Roșu, ar trebuie să se pornească de la anchetarea modului în care anumiți magistrați ”au fost constrânși să-și renege propriile decizii date încă din 2003, decizii care au devenit irevocabile și au stat, ulterior, la baza tranzacției dintre Paul de România și afaceristul Remus Truică” (Adina Anghelescu).

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Plesnesc conturile, dar le tremură izmenele

Marile case de avocatură s-au lăfăit în bani, unele și-au făcut, din prea plin, podgorii. Altele s-au împlinit trupește, de auzi prea des, prin sălile pașilor pierduți, cum pocnesc robele la brâu.

Când îi prevesteam unui june prim, avocat, despre dezastrul ce se va prefigura în justiție, prin lipsa de presiune pentru desecretizarea mandatelor de ascultare ale judecătorilor, a schimbat subiectul și mi-a mărturisit ingenuu, cum i s-a umflat roba în fața unei judecătoare, pentru că din grabă și-a pus pânza din satin pe el, având șort și tricou dedesubt, iar ea era o bunăciune.

Nu e de râs. E de plâns.

Făceau bani pe timpul luptei pentru o justiție, adevărat, independente

Acum cuțitul anticorupției s-a înfipt și-n spatele unui coleg de-al lor. Simt cum se apropie și ei de eșafod.

Când aveau o largă ascultare parlamentară – pe tema distrugerii lanțului de control al serviciilor pe magistratură – nu s-au sinchisit.

De trei zile-ncoace, gura nu le mai tace. Invocă situația dramatică a lui Robert Roșu, fără a merge la copii lui, rămași acasă fără brad și cadouri. Ei plâng. La televizor, colegii lu’ tati fac un mol în clădirea Curții de Apel București. Un fel de priveghi. Câtă ipocrizie.

Se duce șeful Baroului să facă pe Moș Crăciun, la copiii nemângâiați ai lui Robert?

Revenind la cazul Robert Roșu. Judecătorii de la Brașov, care au dat în urmă cu peste un deceniu o sentință favorabilă retrocedării terenurilor, așa-zis ale lui Carol al ll-lea, acestea fiind ale statului, aparținând “Domeniilor coroanei,” au fost audiați de procurorii DNA.

Nu am auzit pe nimeni, în afara magistrei mele colege, Adina Anghelescu, să se întrebe de când procurorii au dreptul să judece sentințele judecătorilor. (În cele din urmă, am văzut că și Baroul Timișoara a sesizat ilegalitatea acțiunii, temelie a condamnării avocatului)

Se va întruni de urgență membrii CSM, pentru a-i audia pe magistrați? Oare vor mărturisi cu ce au fost șantajați să-și infirme soluția?

Potrivit comunicatului UNBR, ”discrepanța radicală între cele două hotărâri judecătorești privindu-l pe avocatul Robert-Mihăiță Roșu arată slăbiciunile sistemului, cu consecințe grave asupra credibilității justiției”. Eh nah. Sistemul a trimis oameni la moarte, iar domniile voastre vorbiți de slăbiciuni.

Mai sunt civili prin conducerile barourilor?

Domnilor avocați nealiniați și fără căpăstru, faceți un lucru mai simplu: cereți desecretizarea Mandatelor de Ascultare, emise pentru supravegherea magistraților!

Serviciile secrete trebuie să rămână în garnizoane, nu în sălile de judecată. Ce să să mai spunem despre arhiva SIPA….

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă