Legenda tabletelor digitale de la Guvernul Ludovic Orban

Laurențiu Mușoiu 13.01.2021 - 00:08
Laurențiu Mușoiu

Legenda spune că un guvern liberal, condus de un premier pe nume Ludovic Orban, ar fi pregătit sute de mii de tablete digitale pentru copiii săraci, care nu aveau acces la școala online.

Share

Puțini au fost însă cei care au apucat să vadă aceste tablete, de la debutul pandemiei COVID-19 în România, care a condus la suspendarea învățământului față în față, și până la încheierea primului semestru al anului școlar 2020 – 2021.

Pare un basm trist, dar, din nefericire, este doar o prezentare a realității.

Ne amintim că Executivul Ludovic Orban promitea 500.000 de tablete, anul trecut, pentru elevii care provin din medii defavorizate și care nu au acces la cursurile de predare online.

Societatea civilă spunea, și la acea dată, că ar fi necesare cel puțin 800.000 de dispozitive dgigitale conectate la internet, pentru școlarii din medii defavorizate.

Până la urmă, fostul guvern a stabilit că și 500.000 sunt prea multe și a redus numărul dispozitivelor care ar fi trebuit distribuite elevilor până la debutul anului școlar în curs la 250.000.

Nici acestea nu au putut fi însă achiziționate la timp.

Pe final de mandat, fostul ministru Monica Anisie anunța un nou termen până la care să fie livrate dispozitivele elevilor, sfârșitul anului calendaristic 2020.

Iată, ne aflăm la jumătatea lunii ianuarie a anului 2021 și tot nu au ajuns toate tabletele.

La sfârșitul anului precedent au fost livrate în școli 235.000.

Un important operator de telefonie mobilă anunța zilele acestea că a livrat ultima tranșă de tablete.

Evident că va mai dura până când acestea vor ajunge la elevi.

În mod cert se va invoca faptul că elevii s-au aflat în vacanță.

Guvernul Florin Cîțu ar trebui să ia rapid măsuri pentru a asigura mai multe dispozitive digitale pentru elevi, în caz contrar, școla românească riscă să nu mai iasă din “vacanța” în care a fost trimisă de Executivul Ludovic Orban.