15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăTechContracte consistente cu statul. Sebastian Ghiță, amicul SRI, s-a îmbogățit pe spinarea...

Contracte consistente cu statul. Sebastian Ghiță, amicul SRI, s-a îmbogățit pe spinarea serviciilor secrete

Firmele asociate lui Sebastian Ghiță, fost membru în Comisia de control al SRI, au avut contracte spectaculoase cu instituțiile din CSAT. În regimul Ponta, el s-a extins peste mai toate ministerele.

Scandalul afacerilor făcute de Ghiță cu instituțiile speciale a izbucnit în 2014, când s-a aflat că firma Asesoft a livrat către STS echipamentele de localizare a apelurilor la 112. În acel moment, opinia publică era scandalizată de incapacitatea autorităților de a localiza avionul prăbușit în Apuseni, acolo unde și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.



Teamnet, o altă firmă controlată de Ghiță, furnizase softul de planificare și coordonare a misiunilor de căutare și salvare pentru Romatsa, precum și partea software și de localizare GIS pe hartă pentru serviciul 112 gestionat de STS. În 2009, data atribuirii contractului cu Romatsa, Teamnet făcea parte din grupul Asesoft, al cărui pachet majoritar era deținut de Sebastian Ghiță.  Ulterior, acționar majoritar și CEO a ajuns Bogdan Padiu, fost coleg de liceu cu Ghiță. Contractul Teamnet cu STS a fost de 1,5 milioane de lei.


Citește și: Sebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE

Toată conducerea Serviciului Român de Informații a ajuns într-o situație penibilă când Sebastian Ghiță a dispărut, fugind de Poliție după ce a dat mâna cu șefii serviciului secret. Dacă dispariția inculpatului Ghiță nu a fost aranjată chiar de grupul din SRI care l-a creeat și susținut, modul cum a ales să fugă incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informații.


 

În august 2015, Mediafax scria că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a mai atribuit un contract de 12,67 milioane lei (aproape 3 milioane euro) asocierii formate din S&T România şi Quality Business Solutions, „respectiv firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA susţin că ar fi controlate, prin interpuşi, de deputatul Sebastian Ghiţă, urmărit penal pentru mai multe infracţiuni, inclusiv spălare de bani şi evaziune fiscală”. Contractul STS viza modernizarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 în Bucureşti şi Ilfov. La licitație s-a prezentat acest singur ofertant.

Relațiile contractuale cu SRI au început în 2007, când Asesoft și Institutul de Tehnologii Avansate, o unitate a SRI, au încheiat un contract relativ mic, de doar 97.000 de lei. În anul următor, Asesoft primește un contract de 4.939.758 lei (furnizare de materiale şi echipamente de rețea, software şi tehnică de calcul), atribuit de UM 0296 București, adică Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul SRI.

O investigație RiseProject identifica, în 2014, alte contracte cu SRI. Astfel, în iunie 2013, Institutul pentru Tehnologii Avansate a plătit 4,8 milioane de lei către Teamnet International. În perioada 2007-2014, și Asesoft ar fi avut contracte cu SRI, dar detaliile au fost secretizate.



Afacerea se dezvoltă în regimul Ponta

Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuia un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obţinerea vizelor, firmei Teamnet International. Contractul s-a împărţit ulterior astfel: 60% către Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii), 30% către Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii) şi 10% către Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).


Citește și: Informații explozive ale jurnaliștilor din Gorj pun într-o nouă lumină dispariția lui Sebastian Ghiță. Șeful Direcției Operațiuni Speciale – surprins la o petrecere

Dosarul dispariției lui Sebastian Ghiță, imediat după ce a participat la o reuniune SRI și se afla sub monitorizarea Poliției, capătă o nouă întorsătură pe baza unor  informații oferite de jurnaliștii de la Gorj News. Aceștia relatează că, în anul 2013, chestorul Liviu Vasilescu, șeful Direcției Operațiuni Speciale din IGPR, ar fi participat la o petrecere într-un local de lux din Târgu Jiu, împreună cu anumiți șefi locali din Ministerul de Interne și cu fostul șef al SRI Gorj, colonelul Peptan.


La începutul anului 2014, presa a arătat că 2K Telecom, controlată de fratele lui Sebastian Ghiţă, a obținut un contract consistent de furnizare a serviciilor de telefonie mobilă pentru Ministerul de Interne. Contractul în valoare de 47,6 milioane de lei (peste 10,5 milioane euro) a fost câștigat prin licitație deschisă și atribuit în 21 ianuarie 2014.

Ziarul Financiar scria, în ianuarie 2014, că Teamnet va furniza Agenţiei de Cadastru servicii de digitalizare a cărţilor funciare pentru aproape 50 milioane euro.

În 2013, au mai fost încheiate, de către Teamnet şi Asesoft, contracte cu Administraţia Apele Române, ANCOM şi Ministerul pentru Societatea Informaţională – ambele structuri fiind controlate la acel moment de ministrul Dan Nica, cu Ministerul Educaţiei, precum şi cu Tribunalul Bucureşti.

În iunie 2016, fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a distribuit presei, în timpul audierilor din Comisia pentru afaceri europene, un raport privind informaţii din sistemul SMIS privind cheltuielile din fonduri europene, astfel că, potrivit acestuia, în perioada 2010-2015, grupul de firme controlate de deputatul Sebastian Ghiţă a fost beneficiar sau contractant pentru 750 de milioane de lei, din care 143 milioane în calitate de beneficiari ai unor proiecte şi 607 milioane lei în calitate de contractori.

În raport se precizează că, potrivit informaţiilor preliminare, s-au autorizat sume în valoare de 654 milioane lei, din care s-au plătit din fonduri publice 588 milioane lei, din care au fost suspendate, din cauza suspiciunilor de fraudă, 210 milioane de lei, iar din această sumă s-a decis recuperarea a 8 milioane lei, din care s-au recuperat efectiv aproximativ 7 milioane lei. Potrivit anchetei DNA Ploieşti, Sebastian Ghiţă controlează prin interpuşi 54 de firme.  

 

 

Cele mai citite

Savurează Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Polonia este o țară plină de istorie, peisaje fermecătoare și locuri care lasă amintiri de neuitat. Dacă te întrebi unde să mergi pentru un...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Prima de risc a României, cea mai ridicată din regiune: aproape 200 de puncte de bază

România continuă să aibă cea mai mare primă de risc din Europa Centrală și de Est, situându-se aproape de 200 de puncte de bază,...
Ultima oră
Pe aceeași temă