4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialGalceava in casa Aliantei

Galceava in casa Aliantei

Nu ii vad pe politicienii din PNL si PD in stare sa ramana impreuna pana in 2008. Daca se tin de scandaluri, nu este exclus sa-i vedem in proces de divort inainte de incheierea mandatului de guvernare. Tensiunea incepe sa devina suparatoare, cele doua tabere dorind sa se impuna prin decizii politice contradictorii, situatie ce convine de minune adversarului de moarte – PSD. In timp ce liberalii sustin schimbarea conducerilor la institutiile publice de radio si TV, pedistii se opun din motive stiute doar de presedintele Basescu. Luni, am asistat la cea mai clara dovada privind pericolul ruperii coalitiei in doua intr-un viitor nu prea indepartat. Acesta este sentimentul alegatorilor dupa ce PD a preferat sa se situeze in opozitie, iar PNL sa voteze alaturi de PSD si alte partide. Cum poate electoratul sa creada ca Alianta D.A. merge ceas cand cei doi parteneri care au semnat un protocol nu se inteleg in chestiuni de fond, fiecare parte dorind sa se evidentieze, promovand interesul partidului propriu? Schimbarea majoritatii parlamentare numai ca sa nu fii de acord cu colegul de coalitie poate sa fie interpretata ca un refuz “punctual” adresat unui partener cu care ai fost de acord sa mergi pe acelasi drum timp de patru ani. Nu cred ca Boc putea sa decida de capul lui ca PD sa voteze impotriva propunerilor politice bazate pe algoritm, cum sustine noul presedinte pedist. Se umfla in pene prea tare primarul Clujului, dand impresia ca a devenit al doilea Basescu dupa ce a castigat in unanimitate fotoliul de lider de partid, aidoma vremurilor de odinioara. Pana mai ieri era devotat trup si suflet cauzei social-democratiei, pentru ca brusc sa imbratiseze curentul popular european, convertire la care au marsat si conservatorii lui Voiculescu. Una peste alta, democratii au hotarat sa nu intre in hora cu liberalii nu datorita lui Emil Boc, ci din cauza deciziei luate la Cotroceni de fostul primar general.
Va imaginati satisfactia lui Adrian Nastase vazand cum fostul si actualul partid al lui Basescu trece in opozitie fie si pentru o zi, sfidand protocolul “foarte bine fundamentat” semnat cu liberalii lui Tariceanu. Nu prea inteleg ce a avut de castigat pana la urma PD daca a refuzat sa stea alaturi de liberali, luni, in Parlament. S-ar putea ca orgoliile sa-i coste scump la un moment dat. Izolandu-se, pedistii nu fac decat sa alimenteze sperantele colegilor lui Mircea Geoana de a urca iarasi in caruta puterii. Pozitiile divergente din Alianta sunt favorabile Opozitiei. Criza politica este previzibila. In aceste conditii, nu vad ce sanse ar mai avea realizarea fuziunii intre cele doua partide. Partidul Democrat, devenit popular, nu va accepta niciodata sa se casatoreasca cu liberalii din motive cunoscute de toata lumea. Vor fi remorca lui Basescu mult timp. Mai ales acum, cand presedintele se afla pe cai mari in urma terminarii cu bine a crizei generate de rapirea celor trei jurnalisti. Se incearca exploatarea acestui moment cu scopul de a lua fata PNL, care ar fi dispus sa fuzioneze cu democratii, dar nu oricum. Este un demers politic care nu-i surade lui Boc, raspunsul negativ dat de liderul PD demonstrand indisponibilitatea de a lucra impreuna in viitor.
Este grav ca pedistii nu-si dau seama ca PSD se va baga pe sub pielea liberalilor, sustinandu-i tocmai pentru a lovi in Traian Basescu si, implicit, in Alianta. Dovada este gestul parlamentarilor PSD de a sustine candidatul liberal la presedintia TVR, lucru intamplat nu mai departe de luni. Prin urmare, cele doua partide – democrat si liberal – pot sa sfarseasca rau daca Alianta ia foc. Declaratiile belicoase nu fac decat sa tulbure apele si mai mult, riscul declansarii razboiului total fiind tot mai evident dupa ultimele rabufniri ale liderilor celor doua partide. Dupa ce Basescu i-a “gratulat” pe liberali cu apelativul de “tradatori”, incaierarea a inceput.

Eliade Balan
Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă