-4.1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăOpera & Classical MusicA murit portarul Echipe de Aur a Ungariei

A murit portarul Echipe de Aur a Ungariei

Gyula Grosics, portarul legendarei echipe a Ungariei din anii 1950, a murit azi, în jurul orei 12:20. A fost unul dintre cei mai apreciați portari de fotbal ai secolului trecut.

Supranumit „pantera neagră” pentru intervențiile sale spectaculoase, Grosics și-a început cariera la Dorog, un oraș din nord-vestul Ungariei, după care a jucat la echipe din Budapesta și Tatabánya. A fost selecționat de 86 de ori în naționala Ungariei, participând la trei turnele finale ale Campionatului Mondial (1954, 1958, 1962).

A apărat poarta Ungariei în celebra finală din 1954, când maghiarii au pierdut, spre surprinderea tuturor, Campionatul Mondial din Elveția în fața Germaniei lui Fritz Walter. A făcut parte și din selecționata care a câștigat titlul olimpic la Helsinki, în 1952, unde, în grupe, Ungaria a jucat una dintre cele mai disputate întâlniri ale turneului împotriva reprezentativei României .

În ultimii ani, Grosics a avut probleme de sănătate fiind de mai multe ori internat la spital. După spusele sale, a suferit nu mai puțin de trei infarcturi. La unul dintre ele a căzut și și-a rupt mai multe coaste, care i-au perforat plămânii.

Prin moartea lui Grosics, singurul supraviețuitor al legendarei echipe care învingea Anglia cu 6-3, la Londra, în toamna anului 1953, este fostul fundaș dreapta Jenő Buzánszky.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă