รncheiam articolul anterior, Romรขnia de azi: situaศia ศi soluศia, cu menศiunea: โLa orice iniศiativฤ รฎn viaศa publicฤ de la noi, piedicile nu sunt mici. Nu este loc de iluzii, cฤci vor fi, ca de obicei, distorsiuni ศi falsificฤri, spre a descuraja ศi รฎmpiedica cetฤศenii sฤ se manifeste ca cetฤศeniโ. Nicio mirare cฤ aศa se petrec lucrurile.
Sฤ lฤsฤm, รฎnsฤ, distorsiunile ศi falsificฤrile รฎn seama celor care le fac. Unele se ศi demit singure din lipsฤ de logicฤ. Nu se pot niciodatฤ lฤmuri chestiuni puse รฎn discuศie dacฤ sunt รฎnlocuite cu altele โ se ศtie din cultura generalฤ. Sofismul รฎnlocuirii subiectului cu bรขrfa despre persoane este al minศilor corupte โ a spus-o deja Aristotel. Dupฤ cum, vulgaritatea nu rezolvฤ ceva. Peste toate, nu se poate compensa incompetenศa cu agitaศia unora despre alศii, iar situaศia unei ศฤri nu poate fi normalizatฤ de amatori.
In acest context, meritฤ sฤ lฤmurim profilul iniศiativei Romรขnia cetฤศenilor. De aceea, dau rฤspuns la รฎntrebฤrile puse.
Iniศiativa Romรขnia cetฤศenilor nu este a unor refuzaศi, cฤci fiecare dintre cei care aderฤ la ea este cฤutat de instituศii, partide ศi grupuri. Fapt este cฤ รฎn ศarฤ mai sunt oameni integri, care spun lucrurilor pe nume. Iar datele folosite privind situaศia din Romรขnia de azi ศi evaluarea sunt sigure, fiind ale celor mai calificaศi specialiศti ai ศฤrii ศi ale Uniunii Europene. Ele se regฤsesc รฎn privaศiunile ศi nedreptฤศile trฤite de majoritatea cetฤศenilor.
De altfel, nimeni pรขnฤ รฎn acest moment nu a contrazis nici faptele ศi nici evaluarea lor. Peroraศiile nu duc, totuศi, la adevฤruri.
Romรขnia cetฤศenilor nu este o iniศiativฤ pentru a propulsa candidatura cuiva. Cetฤศenii vor decide cine sฤ-i reprezinte.
La noi circulฤ interpretฤri aberante โ fruct ศi al situaศiei รฎn care nu s-a publicat, nici la Centenar, Istoria Romรขniei, spre a lฤmuri pe bazฤ de arhive evenimentele. Cรขnd nu se scrie credibil istoria, oamenii se antagonizeazฤ mai mult decรขt este natural.
Unii mai susศin aberaศia cฤ nimic nu s-ar fi petrecut รฎn 1989 โ ignorรขnd faptul cฤ a fost o revoluศie, prin care s-a รฎnlocuit puterea partidul comunist cu pluralismul politic, la care majoritatea zdrobitoare a cetฤศenilor a aspirat. Teza cฤ nu ar fi fost schimbare nu are acoperire.
Aberantฤ este ศi teza cฤ รฎn trei decenii รฎn Romรขnia nu s-a fฤcut nimic. S-au fฤcut schimbฤri benefice, รฎncepรขnd cu adoptarea Constituศiei, care prevede stat de drept, democratic ศi social, bazat pe libertฤศile ศi drepturile fundamentale ale omului, ศi cu reforme care au permis intrarea ศฤrii รฎn Uniunea Europeanฤ ศi รฎn Alianศa Nord- Atlanticฤ. Cฤ, mai nou, nu se respectฤ Constituศia, iar unele reforme au fost distruse รฎn ultimii douฤzeci de ani, este cu totul altceva. Dar confuzia รฎntre ce este acum ศi rezultatul lui 1989 este eronatฤ.
Dincolo de rolul serviciilor secrete รฎn societฤศile epocii, teza atotprezenศei Securitฤศii รฎn Romรขnia actualฤ este de luat รฎn seamฤ. Nu mฤ pricep la funcศionarea Securitฤศii, dar rฤmรขne certฤ observaศia unor istorici europeni cฤ, nici รฎn ultimii ani, Romรขnia nu a lฤmurit rolul serviciilor secrete รฎntr-un stat democratic. Dupฤ cum nu ศi-a lฤmurit nici ceea ce-i frรขneazฤ modernizarea.
Nu este nevoie de un efort aparte pentru a ne da seama de ceea ce afecteazฤ statul romรขn actual. Au spus-o cei care l-au adus la a fi โstat mafiotโ, mai nou โstat eศuatโ. Personal, rฤmรขn la pฤrerea cฤ este un โstat avariatโ, ca urmare a rฤsturnฤrii de valori ce face ca inศi cu slabฤ pregฤtire sฤ ajungฤ sฤ decidฤ soarta cetฤศenilor. Altfel spus, รฎn loc sฤ fie sub controlul cetฤศenilor ศi al acelei meritocraศii presupuse de la รฎnceput de democraศie, statul romรขn a devenit prada unor forศe strฤine de legitimare, care nici nu ศtiu, nici nu pot, nici nu se sinchisesc de opiniile cetฤศenilor. Spus simplu, ceea ce se petrece รฎn statul romรขn actual este probฤ cฤ la clasificarea statelor dupฤ efectivul celor care decid ศi dupฤ forma รฎn care se decide, este de adฤugat criteriul calibrului celor care decid. Din nefericire, statul romรขn actual ilustreazฤ constatarea cฤ duce รฎn crize diverse statul care a apucat calea mediocraศiei sau stupidocraศiei โ ca sฤ folosesc termenii deja internaศionali.
Este destul sฤ priveศti รฎn aceste zile neputinศa de a se adopta, pe baze realiste ศi cu competenศฤ, un pachet de normalizare bugetarฤ. Nu se ating veritabilele surse ale deficitului bugetarโ supradimensionarea birocraศiei, refeudalizarea din unitฤศile statului ศi producศia modestฤ โ รฎncรขt nu se rezolvฤ ceva, iar crizele vor reveni.
Democraศia meritocraticฤ nu este posibilฤ fฤrฤ partide diverse โ o ศtim prea bine din istorie. Nu partidele ศubrezesc democraศia, ci starea lor. Din nefericire, partidele care au guvernat la noi s-au redus tot mai mult la asocieri de interese de cฤpฤtuialฤ financiarฤ ศi socialฤ, avรขnd puศinฤ legฤturฤ cu viaศa realฤ a oamenilor.
รn asemenea condiศii, o societate poate rฤmรขne democraticฤ doar dacฤ valorificฤ conศtiinศa ศi voinศa cetฤศenilor sฤi. Romรขnia cetฤศenilor este proiectul care รฎncearcฤ aceastฤ valorificare. Raศiunea sa cea mai profundฤ este simplฤ: cetฤศeanul care se รฎnศelege pe sine mai mult decรขt simplu individ, ศi decรขt membru al unui partid, este cel de la care poate pleca reconstrucศia ศฤrii. Cum, de altfel, s-au petrecut lucrurile รฎn reconstrucศia postbelicฤ a Germaniei ศi a altor ศฤri cu istorie similarฤ cu a noastrฤ.
รncฤ se รฎnศelege cu greu ce รฎnseamnฤ a fi cetฤศean. Este adevฤrat cฤ ศi Constituศia, spre deosebire de constituศiile democraศiilor de referinศฤ, a luat demnitatea umanฤ nu ca principiu al ordinii de drept, ci ca simplฤ valoare printre altele. Efectele se vฤd รฎn ignorarea cetฤศeanului รฎn dezbaterea publicฤ, organizaศiile ศi instituศiile fiind singurele nominalizate, รฎn felul รฎn care este tratat cetฤศeanul ศi รฎn imaginea multora despre ei รฎnศiศi.
Din pฤcate, mulศi nu รฎnศeleg nici schimbฤrile istoriei, care fac ca astฤzi, รฎn Europa ศi รฎn lume, sฤ nu mai fie valabilฤ alternativa exclusivฤ โsau neoliberalism sau comunismโ. Ca urmare, aceia reacศioneazฤ la orice preocupare de a gรขndi situaศia de astฤzi, apelรขnd la cliศee ศi confundฤ critica stฤrilor de lucruri cu comunismul.
Or, ศi comunismul ศi neoliberalismul se aflฤ dupฤ crize. Ca urmare a unor crize adรขnci ale sistemului, nimeni nu vrea comunism. Dar orice om lucid รฎศi dฤ seama cฤ neoliberalismul, mai ales รฎn ศฤri care nu s-au reformat destul, nu este o rezolvare. ศi cฤ existฤ alternativa mai bunฤ a revenirii la o democraศie nu doar funcศionalฤ, ci ศi capabilฤ sฤ valorifice mintea, braศele ศi capacitฤศile cetฤศenilor.
Ca sฤ fim limpezi, nu este posibilฤ economie performantฤ fฤrฤ privatizare, nici societate viguroasฤ fฤrฤ pluralism politic, nici stat normalizat fฤrฤ libertฤศi ศi drepturi individuale fundamentale ศi fฤrฤ democraศie reprezentativฤ. Dar malformarea acestora, adicฤ privatizare ca devalizare, pluralism manipulat, democraศie cu vฤtafi, cum se vede bine azi, pun o problemฤ deloc simplฤ conศtiinศelor!
Romรขnia cetฤศenilor este alternativa la aceastฤ malformare. Ea se plaseazฤ deliberat โ dacฤ cineva vrea filosofie, รฎn linia lui Rousseau, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, John Dewey, Habermas, Rawls, de pildฤ. Ea nu are legฤturฤ cu linia comunistoidฤ, dar nici cu acceptarea dictaturii. Ca exemplu, propunerea completฤrii regulilor democraศiei cu mecanisme de responsabilizare pe parcursul mandatului, care este chiar รฎn miezul reflecศiilor de azi asupra democraศiei ศi ศine de proiectul Romรขnia cetฤศenilor, nu are legฤturฤ cu comunismul. Niciuna! Doar anacronismul nu รฎnศelege diferenศa dintre democraศia care a รฎnvฤศat din istorie ศi regimurile partidelor comuniste.
Cum observฤ deja tot mai mulศi oameni, actualitatea a intrat sub capacul unei propagande care acuzฤ orice iniศiativฤ ce iese din cliศee, cum cฤ ar lua partea unor supraputeri รฎn actuala competiศie din lume. Tot o aberaศie ศi o crasฤ lipsฤ de cunoศtinศe! Spus direct, Romรขnia cetฤศenilor continuฤ cele mai bune tradiศii ale democraศiei ศi democratizฤrii din cultura euroamericanฤ, รฎn care trฤim. Doar cฤ ea nu รฎmpฤrtฤศeศte simplismul ideologic, fie el ศi inversat.
Se ศtie prea bine cฤ, รฎn anii cincizeci, se aplica o โcorectitudine politicฤโ comunistoidฤ care รฎmpฤrศea oamenii รฎn adepศi ai comunismului ศi adepศi ai โregimului burghezo-moศierescโ sau ai โimperialismuluiโ ศi stigmatiza orice om care cugeta liber. Azi, tot fฤrฤ cunoศtinศe serioase, se vrea รฎmpฤrศirea oamenilor, potrivit noii โcorectitudini politiceโ, de astฤ datฤ pretins liberale, รฎn โproeuropeniโ ศi โcomunizanศiโ.
Nici adepศii acesteia nu รฎnศeleg istoria. La fel cum prima corectitudine a fost dฤunฤtoare ศi a trebuit abandonatฤ, ศi a doua este dฤunฤtoare ศi ar fi cazul sฤ fie pฤrฤsitฤ. Karl Popper nu este soluศie, aศa cum nu a fost nici Suslov!
รn opinia mea, Liviu Rebreanu a intuit cel mai bine รฎn cultura romรขnฤ nevoia revenirii la profesionalism, democraศie ศi responsabilitate ศi รฎn chestiunile vieศii publice. Cu o asemenea deplasare, nu este รฎn joc ataศamentul la valorile europene โ cum ar spune unii care s-au trezit peste noapte. Europene sunt anumite valori: libertatea individualฤ, ca pilon de construcศie a dreptului ศi instituศiilor, dreptatea ca parte a socializฤrii, derivarea voinศei politice din argumentarea publicฤ a cetฤศenilor liberi. Europa รฎnseamnฤ valori, iar dogmatizฤrile nu o servesc.
Azi, unii reduc disputa internaศionalฤ la confruntarea dintre globalism ศi suveranism. Trฤim, desigur, confruntarea, dar ศi simplificฤrile ei fatale, mai ales la noi, unde cunoศtinศele nu se disting prin precizie. Dacฤ globalismul este o ideologie, globalizarea este realitate. Suveranitatea ศine de cultura modernฤ โ libertatea individualฤ, democraศia, suveranitatea fiind sudate inextricabil รฎn fundamentul modernitฤศii. Suveranismul este ศi el o ideologie.
Proiectul Romรขnia cetฤศenilor nu รฎmpฤrtฤศeศte -isme รฎn general. Ea รฎศi asumฤ fundamentul menศionat.
Globalismul nu dฤ rezultate ศi nici nu este practicat de mari puteri โ Germania, China, Franศa, Israel, etc. Dar cine invocฤ suveranitatea รฎn condiศiile erei industrialismului, globalizฤrii, digitalizฤrii ศi a geneticii, are a-ศi elabora soluศii economice, juridice, instituศionale, pe care cetฤศenii sฤ le poatฤ examina. Romรขnia cetฤศenilor este un pas โ รฎmi permit sฤ spun, cel mai mare pas de pรขnฤ acum รฎn ศara noastrฤ, รฎn aceastฤ direcศie, cฤci proiectul opereazฤ cu o รฎnศelegere mai profundฤ a economiei, dreptului, democraศiei ศi culturii lumii de azi. Romรขnia cetฤศenilor este baza fecundฤ pentru elaborarea de politici aidoma celor din ศฤrile dezvoltate.
Unii cer de la o iniศiativฤ รฎn curs de profilare ceea ce nu au cerut partidelor din care fac parte. O ipocrizie care a dus mereu la sฤrฤcie! Dar, cert ศi รฎmbucurฤtor este faptul cฤ oameni de valoare aprobฤ iniศiativa Romรขnia cetฤศenilor, iar ei vor putea รฎnlocui nivelul vฤdit jalnic al decidenศilor actuali. Este nevoie de creativitate, dar nimeni nu este mai creativ decรขt cetฤศenii liberi, educaศi ศi coalizaศi รฎn interes public.
รn sfรขrศit, Romรขnia actualฤ se rฤspรขndesc รฎn continuare ศi alte douฤ teze: cฤ Romรขnia este condamnatฤ sฤ rฤmรขnฤ ศara โformelor fฤrฤ fondโ ศi cฤ nu se mai poate face nimic, orice รฎncercare fiind โcondamnatฤ aprioriโ. Nu discut aici erorile acestor douฤ teze. Aศ spune simplu cฤ, la noi, inศi trimiศi la luptฤ din meterezele inculturii ศi ale relei credinศe abuzeazฤ ศi fac deservicii ศi lui Titu Maiorescu ศi lui Emil Cioran, din care se revendicฤ, punรขndu-i sฤ le justifice oportunismul, tocmai cรขnd este nevoie de iniศiativฤ.
Ca sฤ rฤspund simplu, โformeleโ rฤmรขn fฤrฤ โfondโ cรขt timp nu se schimbฤ โfondulโ, iar, dacฤ nu faci nimic, lumea se umple de neajunsuri. Bฤrbat, Rฤdulescu-Motru, Mฤrgineanu au avut dreptate.
Dacฤ ne amintim istoria, alegerea rฤului mai mic la toate alegerile din 2005 รฎncoace, a dus la situaศia รฎn care este ศara. Astฤzi, fฤrฤ a reaprinde motoarele printr-o iniศiativฤ de genul Romรขniei cetฤศenilor, riscul este ratarea รฎn nepricepere, minciunฤ, รฎnศelare de sine ศi รฎn crizele inerente acestora. Fฤrฤ aceastฤ iniศiativฤ, se va trฤi o altฤ ratare a ocaziei de a democratiza Romรขnia.
Jubilaศiile electoraliste, care au รฎnceput sฤ aparฤ, nu รฎnlocuiesc rezolvฤrile. S-a umplut din nou viaศa publicฤ cu dezinformฤri ศi manipulฤri, cฤci inศi precari se reped รฎn evaluฤri ศi adjective, รฎnainte de a analiza. ศi din acest motiv, se pot cรขศtiga din nou alegeri, ca รฎn ultimele douฤ decenii, dar care sฤ nu ducฤ la mai nimic benefic.
Cum am mai scris, โdatoria de cetฤศean, aflat รฎn faศa abuzurilor ศi neajunsurilor, este sฤ spui lucrurilor pe nume. Ceea ce se face รฎn rest, nu este doar treaba acelui cetฤศeanโ. Romรขnia cetฤศenilor ศi-a asumat sฤ spunฤ rฤspicat adevฤrul. Restul nu depinde doar de adepศii iniศiativei.