19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăOp & EdGuvernul Ciolacu pune bir pe veselie

Guvernul Ciolacu pune bir pe veselie

Nu e banc! De la 1 aprilie 2024, guvernul Ciolacu introduce taxa pe veselie, adică alcoolului i se va mări acciza la niveluri cosmice. Ce atâta băutură?

Buzoianul ajuns prim ministru știe că „Mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie.”

Monitorul Oficial al României a publicat recent Ordonanța sărăciei. Se pare că sunt cele mai ample – și am putea spune – și cele mai severe măsuri fiscale din ultimii ani, urmând ca majoritatea românilor să resimtă șocul!

Guvernul Ciolacu s-a trezit în plină vară că n-are bani, deși bugetul de stat era conceput de un pesedist. Hâtrul premier a dat strigarea prin sat să vină tehnicienii cu foncirea. Nu cred că l-a ginit – vorba bănățeanului – pe Tudor Călărașu din Siliștea-Gumești. În zona sa, probabil, noilor taxe li se zice bir.

citește și: Falsa invazie a Fâșiei Gaza

Ajuns un fel de Înaltă Poartă, lui Ciolacu i se-nchină de luna viitoare cohortele de bani în plus, străjeri ai păcii sociale. Are tata bani, și fiului îi va merge bine, când se va face mare.

Don Marcel crede că IMM-urile sunt ca plăcintăria sa din Buzău

Marcel Ciolacu a venit încă din vară cu pachetul de taxe noi. Acum, le zice măsuri de reziliență. Noile poveri fiscale vor cocoșa pe unii contribuabili chiar din luna noiembrie, lăsându-i pe ceilalți să mai respire un pic, până-n aprilie, ziua păcălelilor.

Nu mai e mult până ce țării îi va fi bine! Un stat bogat, cum n-a mai fost. Întrebarea e câți vor mai rezista undei de șoc și câți dintre suporterii PSD se vor mai înghesui anul viitor la urne?

citește și: Reforma digitală sau despre cum ne duc guvernanții cu poșta

Sigur că pungile electorale de mălai nu vor dispărea, precum bruma de profit a companiilor mici și mijlocii, lovite în umărul fiscal, grav și fără regrete. De la 1 % impozit pe venit (taxă impusă de «odiosul» Liviu Dragnea) pentru microintreprinderi – cu cifră de afaceri până la un milion de euro, astăzi, alt pesedist, Marcel Ciolacu, ridică ștacheta la 3% pentru cei care realizează mai mult de 60.000 de euro/an – cifră de afaceri. Când s-a gândit la acest salt cantitativ sau calitativ, probabil, că a luat etalon plăcintăria sa din Buzău, care vinde zece langoși pe zi.

Orice firmă cu un minimum de angajați are o cifră de afaceri de cel puțin 3 milioane de lei. De aici, gândi buzoianul, “Hai cu foncirea!”

Scumpirile în lanț și haiducia guvernamentală

3% înseamnă – vă dați seama – creșterea prețurilor produselor în lanțul de magazine online. Dacă tot stăvili Isărescu inflația la o cifră rezonabilă, se gândi Don Marcel cum să o readucă la două cifre, nu de alta dar să nu fie singură cifra în clasa de matematică guvernamentală.

Bogații cu Bantley-uri și alte acareturi de firmă vor plăti impozite mai mari, spre bucuria săracilor lui Marcel Ciolacu. Păi, nu orice amărăștean visează la o revoluție? O haiducie? Să luăm de la bogați și să dăm la săraci, mama ei de viață!

Desen de Ștefan Popa Popa’S

Pentru ca prețurile la raft să fie cât mai crescute, guvernul a băgat în coca supermarketurilor și un 1% pe cifra de afaceri, dar nu mai mult de 50 de milioane de euro, astfel încât firmele care se ocupă de optimizări fiscale să găsească ușor căi de fugă.

Fiindcă Horecii i-a mers prea bine în ultima perioadă, guvernul a mărit taxele, că și așa cazările aveau prețuri mici. Înduioșător de “mici.”

Până și cabinetele medicale trebuie să plătească 3%, așa că feriți-vă de măgăruș, să nu luați vreo tusă măgărească și să aveți nevoie de vreo rețetă!

Săracii lui Don Marcel nu cotizează la stat

Fiindcă sănătatea nu-i atât de importantă ca deficitul pentru guvernarea pesedistă, cheltuielile pentru mersul în stațiuni nu pot depăși cota de 33 la sută din salariul brut.

Profesiilor liberale li s-au mai îndulcit poverile, față de ce pusese la cale guvernul în primă fază. Noroc cu liderii PNL care s-au opus dezastrului. Dar, totuși, celora care realizează venituri independente li se impun plafoane de venit și obligații de plătit taxa de sănătate. Cât privește deductibilitatea, e așa un fâs.

IT-iștii, agricultorii și constructorii pot fi scutiți de taxe dacă reușesc să câștige mai puțin de 10.000 de lei, adică mai puțin de 200 de euro pe lună. O prevedere, „batai du joc.”

Cum s-ar zice, Don Marcel încurajează sărăcia.

YouTube video

Hai, cu ilicitul! Turnați ca să nu vă toarne ei!

Și pentru că de la comuniști a învățat Marcel cutezanța, premierul PSD-ist introduce în noul pachet fiscal și taxarea cu 70 % a veniturilor ilicite. Mai sunt unii nostalgici după Legea 18. Să vedem cum vor afla inspectorii fiscali de banii ținuți la saltea! Am o mătușă care plimbă cu ea 30.000 de euro, bani obținuți pe o garsonieră, de frica băncilor “ticăloase.” Pentru că tot veni vremea și despre cămătarii legali, acestora li se va impune un curat 2% pe cifra de afaceri, asta ducând la scumpirea creditelor. Vă întrebați de ce IFN-urile nu sunt prinse în jocul lui Ciolacu de tip cacealma fiscală? E pentru că sunt prin parlament mulți acționari la astfel de instituții de prăduială cu acte-n regulă.  

Nu e așa că driftingul celui mai apreciat șofer al ambasadoarei SUA la București e de zile mari? Accelerează și depășește orice brumă de profit, fiindcă are protecție hegemonică.  Are și noroc. Tefeliștii nu mai sunt scoși în stradă de serviciile secrete să dea cu plăcuța suedeză-n porțile guvernului.

Credeți că scăderea cu 6 % a accizelor la carburanți va duce la ieftinirea benzinei la pompă? Noi nu credem. Prea strâns sunt legate lanțurile de iubire dintre investitorii străini și nepoatele guvernanților.  

VOCILE LUMII

The Tax Institute

Potrivit studiului “Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”, realizat de echipa The Tax Institute, în perioada 2015-2023 au fost aduse 554 de amendamente noului Codului Fiscal. Ceea ce înseamnă 74 norme modificate pe an. Din punct de vedere calitativ, 32% au fost măsuri proaste şi foarte proaste, cu impact negativ asupra contribuabililor sau bugetului. 26% au fost modificări de formă, fără un impact real, 33% au fost măsuri bune, cu impact pozitiv limitat şi doar 9% măsuri foarte bune. Rezultatul în urma modificărilor repetate este o scădere a veniturilor bugetare de 0,53% din PIB în 2022, faţă de 2016, scrie Economedia.ro.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă