16.7 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăOp & EdFalsa invazie a Fâșiei Gaza

Falsa invazie a Fâșiei Gaza

Armata israeliană a început ieri invazia în Fâșia Gaza, anunță presa mainstream. Guvernul Benjamin Netanyahu ar fi nesocotit Rezoluția ONU privind încetarea focului, dar a admis tranzitul a treizeci și trei de camioane, sosite din Egipt, cu ajutoare umanitare. Acțiunea îndelung mediatizată e doar un reglaj fin al instrumentelor de luptă, impropriu numite capabilități de romglezi.
Noul război dintre o grupare teroristă și Israelul, început în 7 octombrie 2023, prin uriașele atacuri nimicitoare ale Hamas, trebuie să aibă o reacție logică. Dar efectiv, nu apare. Au fost uciși opt mii de palestinieni, majoritatea civili și peste o mie de israelieni, dar asta este o altă discuție. Sute de prizonieri.

Ipoteza cauzalității viitoarelor acte teroriste de invazia armatei israeliene e ipocrită

Ipoteza potrivit căreia dacă armata israeliană ia pe sus Fâșia Gaza, atunci teroriștii vor arunca în aer marile metropole ale lumii, e ipocrită. Nu există relații de cauzalitate.  

“Armata israeliană a invadat Fâșia Gaza cu infanteria, susținută de flota aeriană” – zice corespondentul Reuters, citând surse palestiniene.  

citește și: Reforma digitală sau despre cum ne duc guvernanții cu poșta

Așa-zisul asalt militar israelian a fost stârnit și în ciuda Rezoluției ONU, votată de 120 de țări, privind armistițiul israeliano-palestinian. 120 de țări au votat în favoarea rezoluției introdusă de Iordania, în timp ce doar 14 au votat împotrivă, printre care Statele Unite, Austria, Croația, Cehia, Fiji, Guatemala, Ungaria, Israel, Insulele Marshall, Indonezia, Nauru, Papua Noua Guinee, Paraguay și Tonga.

Foto: Marius Ghilezan

Pe cine interesează că România, condusă de cupletul zero geopolitic Iohannis-Ciolacu, s-a abținut de a semna alături de cele 120 de state? De mult, nu mai contăm în politica internațională. Culmea, e că, pe timpul lui Nicolae Ceaușescu, țara noastră era un mediator de pace eficient, punând bazele celebrului Acord de la Camp David. Liderul comunist, fără asentimentul Moscovei, a negociat primele întâlniri dintre președintele Anwar el Sadat și premierul israelului Menachem Begin, încă din 1977, scria Los Angeles Times la acea vreme. Când un ministru de externe vine din ringhișpilul prezidențial, nici nu te miri de ce n-avem o politică externă orientată spre obiective, ci doar o învârtire a cozii câinelui după piciorul de lemn al jilțului puterii.

Se zice că Luminiței Odobescu i s-ar croi vestonul de comisar european!

N-avem o trusă de angajament diplomatic și cu asta basta! Obstetricienii geopoliticii românești chiuretează cu lingura cu margini ascuțite!
Se va extinde războiul? Categoric, nu. Cunoscătorii istoriei Orientului Mijlociu sunt mai puțin panicați decât progresiștii cu flamuri palestiniene.

Violenței i se răspunde cu violență. Uzul forței provoacă reflexul de apărare. Guvernul de la Tel Aviv nu are altă opțiune, decât să constituie o forță de descurajare. În fond, Hamas este un grup terorist. Nu reprezintă interesele politice ale Palestinei. Dacă ar fi existat un asalt adevărat, Hezbollach și Iranul ar fi reacționat imediat, avea să-mi spună ieri fostul ministru de externe al României, Adrian Severin.

Nepoții corecți politic l-au scos din azil pe Mahmoud Abbas, președintele defunctei Organizații de Eliberare a Palestinei, pentru a se întâlni, la Ramallah, cu Emmanuel Macron, președintele Franței. Dacă acesta din urmă ar fi să răspundă la întrebarea: “de ce Regatul Iordaniei a renunțat la Cisiordania?” – probabil că ar zice ca salata de beuf, pusă-n fața vreunui vegan.

Joe Biden recunoaște de ce SUA a invadat Irak-ul a doua oară

Discursul de vineri al lui Joe Biden este categorisist drept unul pacifist și predictiv, recomandând: “nu faceți greșeala SUA de după atentatul din 11 septembrie 2001!” Adică mai direct, nu invadați, asemenea nouă, Irakul a doua oară. Eșecul întâlnirii cu liderul Organizației de Eliberare a Palestinienilor nu este comentat de analiști. Chipurile, liderul palestinian a refuzat să-l întâlnească pe președintele SUA, pe motiv de atac asupra spitalului din Gaza.

Ayatollahii media occidentale profețesc de două săptămâni o invazie iminentă. După căderea ratingului războiului din Ucraina, sunt în căutare de alt război, nu de alta, dar firmele de armament plătesc facturi serioase propagandei. Dacă nu e război, nici bani în cont.

Fiindcă vizita lui Biden în Israel n-a avut nicio urmare pe teren diplomatic, jurnaliștii de brigadă tot rostogolesc povestea Rașelei, care i-a omenit pe teroriștii intrați în casă, până la venirea trupelor speciale ale Israelului. Păcat că așa-zișii corespondenți ai media mainstream nu știu bancurile cu Ștrul și Rașela, vânturate pe la noi. 

Îngrijorătoare poate fi acțiunea grupării Obama în susținerea cauzei palestiniene, în dezacord cu politica strategică americană.

În lumea arabă, calmul domină furtuna, fiindcă înțeleg mai bine decât alții resorturile conflictului și aranjamentele israeliano-americane de lungă durată. Războiul din Fâșia Gaza e doar în știrile media corectă politic.

Statele arabe din regiune nu par agitate. Fac apel la calm, când nu se apleacă peste rezoluții, forme fără fond.

Rusia, marele câștigător al noului război, stă la pândă

Naivii cred că Moscova ajută Hamas. Ultima reuniune de la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, cu liderii politici ai grupării jihadiste, în care Vladimir Putin nu a participat, a apărut ca un ajutor implicit. Kremlinul a dat un comunicat, potrivit căruia cere armistițiul. Soluția e oha. Așa, de sanchi.

Liderii Hamas s-au întâlnit de fapt cu Mihail Bogdanov, reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Orientul Mijlociu şi ţările africane, un fel de Blinken roșu, pentru a cere o acțiune de mediere privind eliberarea ostaticilor.

Cu două zile în urmă, susținătorii cauzei palestiniene au creat un haos general în Aeroport Makhachkala din Daghestan, urlând “Allahu Akbar!” și cerând uciderea evreilor, care tocmai au ajuns cu o aeronavă. La rugămintea lui Benjamin Netanyahu, autoritățile ruse au restabilit rapid ordinea.

Să fie foarte clar! Rusia nu e de ieri sau de alaltăieri în zona de conflict din Orientul Mijlociu. Încă de pe timpul sovietelor unite, cartiere militare serioase au fost montate în Egipt, Siria și Liban.

Suferind de un puls scăzut de încredere, Regep Erdogan a făcut o baie de mulțime, la un protest pro-palestinian, anunțând infantil că Turcia va interveni militar în Israel, dacă Fâșia Gaza va fi luată pe sus.

Nu va fi niciun război extins, spre disperarea mujahedinilor din media, aprig plătită de demonii războaielor!

VOCILE LUMII

Banc românesc

“Rashela pe patul de moarte:
– Ițic, trebuie să-ți mărturisesc ceva. Ștrulică ăl mic, copilul nostru, nu e al tău.
– Dar cu cine l-ai făcut?
– Cu studentul care a fost în gazdă la noi.
– Cum l-ai convins?
– I-am dat bani.
– De unde ai avut banii?
– Din buzunar, de la tine.
– Și atunci de ce zici că nu e al meu?” – este un banc cunoscut printre români.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Disecția unui cadavru politic – Victor Ponta

În folclorul românesc există o expresie: „Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”. O expresie care nu-și are însă aplicativitate și în...

Disecția unui cadavru politic – Victor Ponta

În folclorul românesc există o expresie: „Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”. O expresie care nu-și are însă aplicativitate și în...

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link
Ultima oră
Pe aceeași temă