14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiDemocrația vaccinului

Democrația vaccinului

Orice încercare prin care trece omenirea, cu cât este mai grea, duce la schimbare. Epidemia de COVID-19 nu face excepție de la această stare de lucruri. De la măsurile împotriva răspândirii virusului, până la cercetările care vor produce medicamente pentru vindecare și vaccinuri, lumea întreagă s-a mobilizat și s-a implicat. Și nu doar medicii, personalul medical sau cercetătorii. Sunt reverberații ale epidemiei și în economie, și în transporturi și în administrația comunităților și a țărilor.
 
România nici nu este, iată, ocolită de COVID-19, și nici nu doarme. Lucrurile se mișcă și vedem toate evoluțiile la televizor sau în presă. Iar o măsură aflată pe agenda Parlamentului – vaccinarea obligatorie – a împărțit lumea românească în două tabere. Una, mai mare, susține acest demers. Cealaltă se opune vaccinării obligatorii.
 
„Dumneavoastră vă vaccinați cățelul?”
 
Înainte de a vă spune cum văd eu această confruntare, vreau să gândiți la câteva lucruri simple. Cei care au câini știu că vaccinarea antirabică a acestora este obligatorie. Dar nu numai atât! Marea parte a orășenilor care își cumpără un pui de câine îl vaccinează. Poate cei care stau la țară nu o fac în mod consecvent, dar vaccinul antirabic este prezent și la sat. E mai important un cățel decât un copil?
 
Disputa între cele două tabere este aprigă, mai ales în contextul în care pe Internet oricine poate spune orice, chiar dacă nu se pricepe deloc la subiectul asupra căruia se exprimă. Așa este și cu bătălia împotriva vaccinării. Pot părea mulți cei ce o poartă, dar eu cred că sunt puțini. Pot părea intelectuali, dar cei care spun „nu vă vaccinați copiii!” sunt oameni care nu au nicio pregătire în domeniul medical. Presa dă credit celor care fac audiență, deși eu cred că jurnaliștii sunt vaccinați. Iar cei care citesc pe Internet texte pseudoștiințifice, ajung să le răspândească la rândul lor. Consider iresponsabilă  atitudinea acestor deținători ai „adevărului absolut“. Aș vrea să văd la televizor o discuție între un adversar al vaccinării și părintele unui copil bolnav sau care nu a supraviețuit. Să vedem atunci argumente!
 
 „Vaccinurile sunt sigure, nu provoacă autism, sunt studii care atestă acest lucru!“
 
Acestea au fost cuvintele doamnei Zsuzsanna Jakab, director regional al Biroului OMS pentru Europa. A venit în România acum doi ani, îngrijorată epidemia de rujeolă și de scăderea numărului de copii vaccinați. Medicii, farmaciștii, cercetătorii din acest domeniu spun toți același lucru: prezența metalelor grele în seruri este interzisă de Agenția Europeană a Medicamentului.
Cum credeți că a fost eradicată variola?
 
Variola a ucis în jur de 500 de milioane de oameni în secolul XX. Credeți că a dispărut prin vreun miracol? OMS a desfășurat o amplă campanie mondială de vaccinare, iar boala a fost eradicată în 1977. Nu s-a întâmplat în Evul Mediu, ci acum câteva zeci de ani. Ajunseserăm pe Lună, dar mai erau focare de variolă pe planetă.
 
Campania OMS împotriva variolei a fost condusă de medicul epidemiolog american Donald Henderson.  Un medic excepțional, care a devenit decan al Universității John Hopkins, o redutabilă școală medicală din SUA. Un medic, nu internaut „atoateștiutor”!
 
Suntem în secolul 21, dar unii gândesc ca în Evul Mediu!
 
Tehnologia ne-a adus beneficii extraordinare în bătălia cu timpul și spațiul, suntem online („în timp real”) oriunde pe această planetă. Suntem în epoca în care pregătim „excursii” pe Marte, găsim soluții pentru aproape orice problemă…
 
Sunt medic, profesor și cercetător în științele medicale. Cei care mă cunosc, ca și pacienții mei, știu că sunt un om decent și politicos. Dar România se confruntă de câțiva ani cu o epidemie de rujeolă, au murit copii din cauză că nu au fost vaccinați, iar mass-media și platformele de socializare online abundă de opiniile unora care fac propagandă antivaccinare. Cum să nu te înfurii când oameni care nu știu nimic despre medicină sau farmacie se lansează în atacuri furibunde împotriva uneia dintre cele mai eficiente soluții de luptă împotriva bolilor care au decimat populația lumii de-a lungul istoriei sale?
 
Drepturile omului și vaccinarea
 
Un așa-zis argument al celor care se opun vaccinării obligatorii se referă la dreptul omului de a alege. Dar îi rog pe propagandiștii antivaccinare să răspundă sincer la următoarea întrebare: se vaccinează dacă se duc într-o țară unde riscă să se infecteze cu germeni ai unor boli tropicale? Eu sunt sigur că da! Apoi îi îndemn să se gândească în cel mai responsabil mod cu putință la copiii lor și să se întrebe: în cine să am încredere, în medicul meu sau în textele răspândite pe internet? Și îi mai îndemn să gândească după repere democratice: dacă într-o clasă cu 30 de copii, 25 sunt vaccinați, ce se întâmplă cu ceilalți 5? V-ați trimite copilul la școală lângă copii nevaccinați? Nu majoritatea decide?!
 
În Italia, Guvernul a decretat obligativitatea vaccinării!
 
În timp ce noi, românii, vrem să fim mai catolici decât Papa, așa cum ne stă în fire, Guvernul din Italia a decretat obligativitatea vaccinării, punând pe listă nu mai puțin de 16 vaccinuri. Ca să poată fi înscriși la școală sau la grădiniță, copiii trebuie să fi fost vaccinați. Ca și la noi, în Italia este epidemie de rujeolă.  Italienii știu că istoria omenirii consemnează sute de milioane de oameni care au murit în urma unor maladii care astăzi sunt învinse. Revin cu exemplul variolei, dar adaug poliomielita, rubeola sau parotidita epidemică. Iar Italia nu este singura țară din Europa în care vaccinarea este obligatorie.
 
Institutul „Prof. Dr. Ion Cantacuzino” trebuie modernizat și readus în poziția de vârf al medicinei românești și europene!
 
România a avut și trebuie să își recapete condiția de țară care produce vaccinuri. Institutul „Prof. Dr. Ion Cantacuzino”, după succesivele „spălări pe mâini” al miniștrilor care l-au cedat la educație și cercetare, a fost pus în coordonarea Ministerului Apărării. Investițiile și un  management competent pot da valoare acestui institut. Iar Institutul „Prof. Dr. Ion Cantacuzino” trebuie să redevină producător de vaccinuri. Este nevoie de decizie politică pentru aceasta și este nevoie de bani. România nu este o țară bogată, dar nu este nici o țară săracă. Avem și competențe de business, avem și resurse să repornim această „întreprindere”. În loc să importăm vaccinuri (și să exportăm ceea ce am importat!) și să jonglăm prin fiscalitatea business-ului cu aceste produse, este mai sănătos să investim în acest monument cu valoare extrem de mare. Recuperarea Institutului „Prof. Dr. Ion Cantacuzino” este o datorie a noastră din toate punctele de vedere: istoric, medical, social si economic.
 
Propaganda antivaccinare trebuie combătută de specialiști!

Personal, consider că legea vaccinării obligatorii trebuie adoptată. Va regla situația epidemiologică actuală, va aduce standarde, re­guli și procedure demne de un stat european în secolul 21. Dar, dincolo de promovarea legii, autoritățile, medicii, farmaciștii și personalul medical ar trebuie să facă o puternică propagandă provaccinare. Oamenii trebuie convinși de beneficiile vaccinării, iar acest lucru îl fac cel mai bine medicii atunci când interacționează cu pacienții lor. Avem nevoie, de asemenea, de ample campanii de promovare a beneficiilor vaccinării. Până când autoritățile medicale vor consimți să finanțeze un astfel de program de informare, putem, pur și simplu, să ne punem pe Internet, pe contul de Facebook, un îndemn simplu: #provaccinare! Rațiunea trebuie să triumfe!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...

Ciucă, reacție cu privire la tentativa de asasinat asupra premierului slovac

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a condamnat ferm tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. A subliniat că astfel de acte de violență sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă