18.9 C
București
luni, 21 aprilie 2025
AcasăOp & EdCând oportunitatea devine schemă

Când oportunitatea devine schemă

Așa cum Marea Britanie a recrutat muncitori est-europeni să-i culeagă fructele și să-i ridice clădirile, acum descoperă că unii dintre ei au găsit o altă cale de a naviga prin sistem.

Scandalul împrumuturilor studențești frauduloase din Marea Britanie, în care mii de români sunt suspectați că au exploatat sistemul universitar britanic, e mai mult decât un simplu caz de corupție. E un simptom al unei lumi în care iluziile despre „egalitatea de șanse” sunt demontate de realitatea economică a supraviețuirii.

Pe de o parte, avem studenți – unii dornici de educație, alții doar de bani – care au profitat de o breșă într-un sistem aparent generos, dar slab reglementat. Pe de altă parte, avem Marea Britanie, care, deși își acuză acum „victimele” pentru fraudă, a lăsat deliberat ușa deschisă pentru aceste practici, dintr-un amestec de neglijență și ipocrizie.

Să nu ne amăgim: aceste universități francizate, care admit studenți fără cunoștințe reale de engleză și închid ochii la abandonuri strategice, nu sunt victime naive. Sunt mașini de făcut bani, create chiar de britanici, care au transformat educația într-o industrie de miliarde. Și dacă ne uităm la veniturile raportate, sute de milioane de lire sterline, vedem că profiturile nu s-au dus doar în buzunarele românilor.

Așa cum Marea Britanie a recrutat muncitori est-europeni să-i culeagă fructele și să-i ridice clădirile, acum descoperă că unii dintre ei au găsit o altă cale de a naviga prin sistem. Da, unii au profitat, poate chiar au fraudat, înă au găsit această cale, fiindcă au găsit un mecanism, lăsat intenționat necontrolat, pentru că aducea bani.

Românii din acest scandal nu sunt doar niște vinovați, ci și un produs al unui sistem care le-a oferit „posibilitatea” să trișeze, pentru că în spate sunt mulți, mulți bani.

Adevăratul scandal nu e că niște studenți români au fentat un sistem croit pe profit, ci că acest sistem a fost construit, tocmai pe ideea că educația e o marfă, nu un drept.

Marea Britanie joacă acum rolul victimei indignate, dar cu o mână a încasat taxele universităților-fantomă, iar cu cealaltă dă vina pe est-europeni, pentru prăbușirea unui castel de cărți de credit. În realitate, cineva trebuie să plătească nota de plată a unui sistem care vinde iluzii pe datorie. Și, ca de obicei, vinovații nu sunt niciodată cei care au scris regulile jocului.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” atac la Maia Sandu: autoritară și coruptă

Rețeaua rusă de dezinformare „Matrioșka” desfășoară prima campanie de amploare împotriva Moldovei, postând videoclipuri false, acuzații de corupție și teorii conspiraționiste pe platformele X...

Papa Francisc: Momente cheie din viața sa

Francisc a moștenit o Biserică profund divizată după demisia în 2013 a predecesorului său, Benedict al XVI-lea Jorge Mario Bergoglio s-a născut la 17 decembrie...

Vinul, în declin istoric: Vânzările mondiale, la cel mai scăzut nivel din 1961

Tinerii beau considerabil mai puțin vin, decât generațiile anterioare În 2024, vânzările de vin la nivel global au înregistrat o scădere de 3,3% față de...
Ultima oră
Pe aceeași temă