21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAdmiterea în liceu, încă mari necunoscute

Admiterea în liceu, încă mari necunoscute

Cu toate că guvernanții au gândit această sesiune suplimentară pentru a veni în sprijinul elevilor, rămân mari semne de întrebare legate de viitorul acestor copii, dacă nu vor participa nici de această dată la probele Evaluării Naționale.

Ministerul Educației nu a spus ce se va întâmpla cu elevii care vor fi depistați și la a doua sesiune cu temperatură ridicată.

Nu a fost dat niciun răspuns, pentru că, pur și simplu, conducerea Învățământului nu îl are.

Din nou, cum s-a întâmplat de când a fost declarată pandemia de coronavirus pe teritoriul României, se găsesc soluții – destul de multe, neinspirate – de la o zi la alta.

Cu siguranță nu vom mai avea încă o sesiune specială.

Totuși, ce facem dacă un elev bun nu poate susține Evaluarea Națională și va intra în a doua sesiune de repartizare computerizată în clasa a IX-a?

Evident, în cea de doua sesiune, vor rămâne locuri doar în licee slab cotate sau în școli profesionale.

Mai mult, cei care nu au putut fi prezenți la Evaluarea Națională din motive medicale sau pentru că autoritățile nu le-au permis acest lucru, vor intra la repartizarea în clasa a IX-a, după cei care au intra la examen și au luat medii sub 5.

Nu este normal să riști distrugerea viitorului unui copil.

Probabil că este nevoie de introducerea unui examen prin care elevii care se vor regăsi în această situație să se poată transfera la un liceu mai bun.

Și așa va fi dificil, deoarece se poate ajunge din nou la corupție: la șpagă acordată medicilor pentru a justifica absența de la examen și mici mari atenții la conducerile liceelor.

Este cu adevărat o situație dificilă, dar la care șefii Învățământului trebuie să răspundă rapid, pentru a mai lua puțin din presiunea pusă pe acești copii.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă