13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistBunicul emailului. Nae. Bering. Brontë. Brejnev. Alzheimer. Piaf. Titanic. Hong Kong.

Bunicul emailului. Nae. Bering. Brontë. Brejnev. Alzheimer. Piaf. Titanic. Hong Kong.

1241. Termenul „parlament” a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui (Henric al III-lea).

1741. A murit Vitus Bering, navigator şi explorator danez aflat în serviciul Rusiei. A traversat marea şi strâmtoarea care îi poartă numele (Bering), ajungând până la ţărmurile de nord-vest ale peninsulei Alaska, fiind considerat descoperitorul acesteia.

1848. A murit romanciera Emily Brontë, autoarea celebrului roman La răscruce de vânturi.

1852. S-a născutfizicianul Albert Michelson, laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul măsurării vitezei luminii și în primul rând pentru experimentul Michelson-Morley.

1901. S-a născut Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului. În 1929 a conceput un dispozitiv denumit „Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronică, permiţând expedieri rapide în toată lumea.

1906. S-a născut Leonid Ilici Brejnev, preşedinte al URSS în anii 1960-1964.

1915. A murit medicul ferman Alois Alzheimer. A descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer.

1915. S-a născut celebra interpretă de şansonete Edith Piaf (pseudonim pentru Edith Gassion).

1984. Marea Britanie și China semnează acordul potrivit căruia Hong Kong trece, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză, punându–se capăt, după 155 de ani, dominației britanice.

1986. Mihail Gorbaciov, lider al Uniunii Sovietice, îi eliberează pe Andrei Saharov și pe soția acestuia din exilul în Gorky.

1989. La Timişoara a sosit o delegaţie la nivel înalt condusă de primul ministru Constantin Dăscălescu şi de Emil Bobu. Muncitorii au făcut grevă generală, reprezentanţii Puterii (Radu Bălan, Ştefan Guşă) nereuşind să-i facă să renunţe la protest. Pe parcursul zilei au avut loc câteva ciocniri între muncitori şi forţele militare în diferite părţi ale oraşului.

1996. A încetat din viaţă, la Paris, actorul italian Marcello Mastroianni. A fost unul dintre cei mai importanţi actori ai cinematografului italian ( „La dolce vita”, „Căsătorie în stil italian”, „Floarea soarelui”).

1997. A avut loc premiera filmului "Titanic" (regia James Cameron), considerat unul dintre cele mai scumpe filme și situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (11 premii Oscar).

2004. A murit fotbalistul Gheorghe Tătaru.

2013. A murit actorul Nae Lăzărescu.

Citește și:

Dumnezeu s-a născut în exil. Stradivarius. Stalin. Havel. Herder. Klee. Spielberg.

Ana Lugojana. STASI. CaNaBaB. Haret. Kelvin. Bagdasar. Lampa de miner. Yourcenar.

Nero. Song. Eiffel. Radioactivitatea. Maniu. 100Wasser. Bolyai. Bilete de papagal.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă