18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist10 aprilie în istorie: Titanicul pleacă spre America. Președintele Poloniei moare în...

10 aprilie în istorie: Titanicul pleacă spre America. Președintele Poloniei moare în accident

428: Nestorius devine Patriarh al Constantinopolului.

879: Ludovic al III-lea devine rege al Franciei de Apus.

1741: Războiul de Succesiune austriacă: Prusia învinge Austria în Bătălia de la Mollwitz.

1809: Războaiele Napoleoniene: A început războiul celei de-a Cincea Coaliții. Austria invadează Bavaria.

1815: Are loc erupția vulcanului Tambora, din insula Sumbawa (Indonezia), una din cele mai puternice din istorie.

1847. S-a născut, în Ungaria,  Joseph Pulitzer, jurnalist american  (decedat  1911).

1849: Au loc primele tratative dintre conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari.

1864: Arhiducele Maximilian de Habsburg este proclamat împărat al Mexicului în timpul intervenției Franței în Mexic.

1877: În cadrul Războiului de Independență, România întrerupe relațiile diplomatice cu Turcia.

1884: Apare, la Iași, „Revista socială” (până în august 1887, cu întreruperi), prima publicație teoretică socialistă din România.

1912: S-a născut Ilie Cleopa, arhimandrit și duhovnic la Mănăstirea Sihăstria (d. 1998)

1912: Vasul Titanic a plecat în primul și singurul  voiaj de la  Southampton,  Anglia spre  New York, SUA.

1919. A murit  Emiliano  Zapata, revoluționar mexican (născut  1879).

1922: A început Conferința economică internațională de la Geneva, care a avut ca obiectiv examinarea modalităților de refacere economică a Europei centrale și răsăritene. Au participat 30 de state.

1932. S-a născut Omar Sharif, actor egiptean (decedat  2015).

1932. S-a constituit Partidul Național Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea din Partidul Poporului.

1937. Principele Nicolae, fiul regelui Ferdinand și al reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

1944: A fost produsa pentru prima data chinina sintetica, de catre dr. Robert Burns Woodward și dr. William von Eggers Doering.

1944. Al doilea război mondial. Eliberarea Odessei .

1948: Are loc premiera dramei istorice „Michelangelo”, de Al. Kirițescu.

1952. S-a născut Steven Seagal, actor american de acțiune, producător, scriitor, artist marțial și chitarist.

1954. A murit Auguste Marie Lumiére, inventator francez  (născut  1862).

1958. Se desființează Uniunea Femeilor Democrate din România, în locul ei constituindu-se Consiliul Național al Femeilor, cu misiunea de a conduce mișcarea de femei, fără contururi organizatorice riguroase.

1962. A murit Michael Curtiz  (Mihaly Kertész), regizor american de origine maghiară  (născut  1888)  (“Casablanca”).

1959. Akihito, viitorul împărat al Japoniei se căsătorește cu Michiko.

1970. S-a născut  Leonard Doroftei, boxer profesionist român.

1970. Paul McCartney anunță că părăsește trupa The Beatles din motive personale și profesionale.

1972. A fost semnată Convenția privind interzicerea perfecționării producției și stocării armelor bacteriologice  (biologice) și a toxinelor și distrugerea lor. Convenția a intrat în vigoare la 26 martie 1975.

1979: A fost creată Agenția Panafricană de Informații, PANA. A devenit funcțională la 25 mai 1983.

1988. Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

1990.  Guvernul României adoptă hotărârea privind înființarea Fundației România, pentru dezvoltarea relațiilor cu alte state și promovarea legăturilor cu țara ale persoanelor originare din România.

1993. Realizarea primei transmisii, printr-un radioamator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spațiale. Un astronaut american al stației Discovery a schimbat câteva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul stației orbitale ruse Mir.

1998. Semnarea acordului istoric privind Irlanda de Nord. La ora 16,36 GMT, la Belfast, după 32 de ore de negocieri neîntrerupte sub președinția ex-senatorului american George Mitchell, guvernele Regatului Unit și Irlandei și partidele politice din Irlanda de Nord au încheiat un acord privind noua administrație a provinciei, menit să pună capăt celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3.200 de morți. Acordul, salutat unanim de marile puteri mondiale, deschide calea celei mai mari schimbări în statutul politic al insulei după împărțirea sa, în 1921.

2002. A murit Cristian Panait, procuror român (suicid)  (născut  1973).

2010. Accidentul aviatic de la Smolensk. Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...

A murit actorul Constantin Cojocaru la vârsta de 78 de ani

Într-o zi de 13, lumea teatrului din România a intrat în doliu. Actorul Constantin Cojocaru a murit la vârsta de 78 de ani. Anunțul...

Creatorul de modă Roberto Cavalli s-a stins din viață

Roberto Cavalli, celebrul creator de modă italian cunoscut pentru creațiile sale extravagante și inovatoare, a încetat din viață vineri, la vârsta de 83 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă