21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăMediuChip cioplit: operaţie estetică pentru a semăna cu un simbol al Chinei...

Chip cioplit: operaţie estetică pentru a semăna cu un simbol al Chinei comuniste

Chinezilor le plac copiile, au, cum ştim, o întreagă industrie a duplicatelor. Ultimul răcnet în domeniu, însă, este Zhang Yidong (30), asistent social în regiunea Anhui. Zhang a început zilele acestea să îşi vadă visul cu ochii: a trecut de operaţia estetică prin care a cerut să-i fie remodelată faţa după chipul şi asemănarea unuia dintre personajele centrale ale propagandei chineze din anii 1960. Asistentul a depăşit cu brio intervenţia medicală, mediatizată din belşug de presa chineză, şi, cu puţine retuşuri, aduce într-adevăr cu originalul.

Originalul, pe numele său Lei Feng, este un icon al Chinei. Rămas orfan la o vârstă fragedă, a intrat în rândul junilor comunişti chinezi pentru a se înrola, apoi, în Armata de Eliberare a Poporului. A murit tânăr. Soarta i-a hărăzit însă să devină un erou de top al ţării sale. Prin faptele de vitejie, prin altruism, prin modestie şi spirit de sacrificiu. A fost devotat Partidului Comunist, preşedintelui Mao Zedong şi poporului chinez. Cel puţin asta susţine propaganda oficială. Răutăcioşii au însă îndoieli.

În 1963, la un an după moartea sa, Lei a devenit personajul central al unei campanii de propagandă cu acoperire naţională, sub sloganul: „Urmează exemplul tovarăşului Lei Feng.” A fost portretizat drept cetăţean model, iar oamenii erau încurajaţi să îi urmeze virtuţile şi devotamentul faţă de Mao. După moartea marelui cârmaci, Lei a rămas şi pe mai departe un simbol cultural, numele său apărând frecvent în discursul public, în imagini sau pe tricourile tinerilor chinezi. Mai târziu, i-a fost dedicat inclusiv un film de desene animate, adresat îndeosebi celor care n-au prins realizările revoluţiei culturale maoiste.

Că a existat cineva cu numele de Lei Feng, nu încape îndoială, o recunosc şi maliţioşii detractori ai eroului. Există însă anumite suspiciuni în privinţa detaliilor din CV-ul construit de propaganda comunistă despre el. Aşa că aura sa şi-a mai pierdut din strălucire, Lei devenind uneori sursă a ironiilor şi chiar subiect de batjocură. Cu toate acestea, puterea sa de model a supravieţuit tuturor vicisitudinilor politice cunoscute de China comunistă de-a lungul deceniilor. O perenitate pe care operaţia plastică a lui Zhang Yidong nu vine decât să o reitereze.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă