5.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021
AcasăLifestyleRegiunea Greciei care nu se afla pe hărți

Regiunea Greciei care nu se afla pe hărți

În epoca medievală, această regiune era atât de inaccesibilă încât a fost literalmente numită „Agrafa” (nescris), relatează BBC.

Există o zonă a Greciei care este puțin cunoscută și chiar mai puțin vizitată. Situată în interiorul continentului, izolată de restul lumii, în munți, se află regiunea Agrafa.

Numele său înseamnă literalmente „nescris” în greacă, deoarece atunci când scribii bizantini au întâlnit pentru prima dată regiunea, au hotărât că este prea îndepărtată pentru a o înregistra pe hărțile lor, marcând-o ca agrafa – teritoriu necartografiat.

Otomanii, de asemenea, au găsit zona prea inaccesibilă pentru a fi controlată, așa că Agrafa a devenit una dintre puținele zone ale Greciei care nu au căzut niciodată sub ocupația otomană.

Agrafioții, locuitorii independenti ai acestei regiuni, au folosit această cvasi-independență pentru a-și cultiva pământul într-un centru de activitate revoluționară. Aici s-a născut legendarul luptător pentru independență Antonis Katsantonis, iar liderul revoluționar Georgios Karaiskakis a folosit Agrafa, ca bază pentru a se apăra de trupele otomane.

În 1823, o garnizoană otomană, retrăgându-se din orașul Missolonghi, a făcut un ocol prin Agrafa. Dezorientați de peisajul munților, pădurilor și râpelor, aceștia au fost prinși în ambuscadă de un grup de 800 de luptători greci care i-au învins pe toți de satul Agios Vlasios, într-una dintre cele mai celebrate bătălii ale Revoluției Grecești.

Otomanii nu s-au mai apropiat niciodată de regiune. Câțiva ani mai târziu, Agrafa a devenit parte a noului Regat independent al Greciei.

Agrafa, regiunea care nu se afla pe hărți

Agrafa a fost adesea supranumită „Elveția Greciei” de către localnici. Câteva stațiuni de schi înconjoară granițele Agrafa, deși nu există niciuna în regiune.

Niciun recensământ oficial nu s-a făcut aici până în anii 1950 (azi populația este de doar 11.000 de locuitori). Multe sate mai așteaptă drumuri asfaltate.

„Această izolare a fost atât o binecuvântare, cât și un blestem pentru Agrafa”, a spus locuitorul local Thomas Ntavarinos. „S-a păstrat un mod tradițional de viață, un rai al florei și faunei, dar acesta este și un loc dificil de trăit. Iernile sunt lungi și brutale și poți fi foarte să mori.”

Un Agrafiot mândru, Ntavarinos a crescut într-o casă cu 11 frați și fără electricitate. Părinții săi erau păstori, unul dintre puținele mijloace de trai în aceste ținuturi nescrise.

A vorbit elocvent despre Agrafa și despre contradicțiile geografiei sale, atât frumoase cât și ostile. Deși a petrecut ani lucrând în Atena, inima lui a rămas mereu aici, în Agrafa. În urmă cu zece ani, s-a întors pentru a înființa Asociația de alpinism Agrafa.

„Nu a fost nimic aici. Nimic. Agrafa,doar munți, păduri și râuri”, a zâmbit el. „Așa că a trebuit să încep de la zero”.

Lucrând în mare parte singur, a început să curețe zona din jurul satului său, Topoliana, în marginea vestică a Agrafei. A început să construiască poteci și să organizeze excursii și alte activități.

La început, localnicii au crezut că este nebun. Dar apoi au început să sosească turiștii, în mare parte atenieni înstăriți care căutau ceva nou. Acum, Asociația de Alpinism Agrafa se mândrește cu 200 de membri, inclusiv mai mulți ghizi cu experiență.

„Am vrut să arăt că există potențial pentru turism aici”, mi-a spus el. „Am vrut să pun Agrafa pe hartă”.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Cele mai citite

Prime Studios – o schimbare benefică și o oportunitate +18

Găsirea unui loc de muncă poate fi o adevărată provocare în aceste zile, în special din cauza pandemiei, pentru că multe firme au de...

Germania anunță carantină pentru nevaccinați

Germania anunță carantină pentru nevaccinați, în timp ce liderii politici ai țării continuă să susțină imunizarea obligatorie pentru a opri răspândirea Covid-19, transmite CNN. Potrivit...

Klaus Iohannis a semnat decretele! 5 magistrați, eliberați din funcție

Klaus Iohannis a semnat, astăzi, mai multe decrete prin care 5 magistrați au fost eliberați din funcție, informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă. Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă