17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăLifestyleFoodUn ambasador indragostit de Romania

Un ambasador indragostit de Romania

Mark Gitenstein pare genul de ambasador manierat, binevoitor si extrem de incantat de tara in care isi indeplineste mandatul. Si este, fara indoiala. Dar mai sunt cateva lucruri care pot scapa. L-am vazut recent ascultand cu rabdare si hotarare ce aveau de spus judecatorii si procurorii adunati la o conferinta despre justitie sponsorizata de ambasada americana. Ca vechi jurist – a fost nominalizat de cateva ori printre cei mai buni avocati ai Americii -, Gitenstein este realmente preocupat de a gasi o solutie la marasmul in care se afla justitia romana, ceea ce ii face onoare. In plus, este un om cu un simt al umorului destul de caustic pe care stie sa il plaseze elegant, cu o voce joasa si un zambet imperceptibil.

Dupa aproape un an de mandat, a recunoscut intr-un interviu acordat Romaniei libere ca are cea mai buna slujba din cate a avut vreodata si ca e indragostit de ea. „Ma distrez de minune; pentru mine reprezinta un moment de redescoperire a legaturilor mele personale – ceea ce este important – dar aceasta slujba mi-a permis sa il reprezint pe presedinte Obama si poporul american, ceea ce, desigur este o onoare si un privilegiu”, ne-a spus ambasadorul. Gitenstein, primul ambasador al SUA care are origini romanesti – stramosii sai au emigrat in America in secolul al XIX-lea -si-a descoperit un nou hobby: sa refaca legaturile rupte cu originile sale. Dupa propriile spuse, a reusit sa gaseasca o tanara, Sonia Gitenstein, in varsta de 30 de ani, care se ocupa de cimitirul evreiesc din Chisinau si inca mai cauta un urmas al familiei Bralower la Botosani.

Cand vine vorba de Romania, nu face economie de superlative: „Romania este incredibila! Iubesc Romania. Nu stiam destule despre Romania cand am venit aici. Mi se spusese ca este o tara frumoasa dar habar n-aveam cat e de frumoasa”.

„In ultimele saptamani am calatorit destul de mult prin tara”, ne spune. Pescar pasionat, marturiseste ca si-a incercat norocul dar fara prea mult succes in Delta Dunarii, pe care o considera „incredibila”. „Imi aminteste de locurile unde am copilarit, in mlastinile Floridei”.

Separat de slujba, de  cei trei copii si doi nepoti care au ramas acasa, Gitenstein cauta in peisajele romanesti forme care sa ii aminteasca de casa „Am fost la Oradea si am vizitat cativa oameni in munti si mi-am amintit de muntii din statul North Carolina, unde am fost la colegiu, la Universitatea Duke. Romania imi aminteste de multe lucruri placute dar aici este o diversitate incredibila – biodiversitate – multe locuri geografice complet diferite si iubesc lucrul asta”.

„Stiam ca este o tara frumoasa dar am ramas inmarmurit de cat poate sa fie de frumoasa”, insista Mark Gitenstein. “Numai atunci cand iesi din Bucuresti iti poti da seama de diversitatea acestei tari. Cred ca aceasta a fost cea mai mare surpriza pentru mine.” Cu toate acestea ambasadorul SUA nu respinge Bucurestiul, ca multi dintre Bucurestia. Dimpotriva, „arhitectura lui, diversitatea populatiei si energia lui enorma” fac din Bucuresti un oras demn de a fi iubit.

Cu toate acestea, energia orasului poate fi coplesitoare. Mark Gitenstein isi doreste sa scape de intalniri oficiale macar pentru o vreme in august si sa isi petreaca o saptamana numai cu sotia sa Libby undeva in Transilvania pe care s-o rezerve plimbarilor si picturii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă