33.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodMedicamentele homeopate, pe lista neagră

Medicamentele homeopate, pe lista neagră

Până în 2007, gravidele şi copiii sub 18 ani puteau lua gratuit de la farmacii trei dintre cele 500 de medicamente homeopate înregistrate în România: siropul de tuse Stodal, calmantul Sedatif PC şi antigripalul Oscilococcinum. Din cauza lipsei acute de fonduri din Sănătate, sistemul abia reuşeşte să acopere compensarea medicamentelor de bază, aşa încât, în 2007, cele trei au fost excluse de pe lista gratuitelor, spune Traian Marinescu, secretarul Asociaţiei Române de Homeopatie Clinică. Acum, în 2010, alte ţări europene dezbat soarta medicamentelor homeopate.

În Anglia, unde homeopatia este susţinută chiar de Familia Regală şi unde multe medicamente homeopate sunt compensate de la bugetul de stat, apar din ce în ce mai multe voci critice cu privire la eficacitatea acestor tratamente. Cu un sistem sanitar lovit de lipsa banilor, cu pacienţi care aşteaptă săptămâni la rând pentru simple operaţii şi cu tratamente scumpe respinse de casele de sănătate, mulţi se întreabă dacă guvernul ar trebui să continue să plătească pentru medicamente a căror eficienţă nu a fost dovedită, scrie cotidianul german Der Spiegel.

Asta, pentru că homeopatia are la bază două principii fundamentale, nedemonstrate încă din punct de vedere medical, potrivit scepticilor.  Primul este similaritatea, potrivit căruia o substanţă care produce un set de simptome când este administrată unui om sănătos poate vindeca simptome asemănătoare la un bolnav, dacă este folosită în doze foarte mici.  Adică, unui pacient cu febră, de exemplu, i se va administra o substanţă care produce febră unui om sănătos. Al doilea este cel al diluării – cu cât un ingredient este mai diluat, cu atât îi va fi mai puternic efectul.

În Germania, ţară cu o puternică „industrie” homeopatică – peste 6.700 de medici homeopaţi şi 25% din germani declaraţi utilizatori convinşi – se înfiripă curentul antihomeopatic. „Homeopatia este un concept speculativ şi combătut”, a declarat viitorul directorul Institutului pentru Calitate şi Eficienţă în Sistemul Sanitar din Germania, Jurgen Windeler, citat de Der Spiegel. Potrivit oficialului, care a urmărit fenomenul homeopatiei ani la rând, nimeni nu a dovedit că acest tip de tratament are vreun efect.

Mai mult, scepticilor nu le-a fost greu să găsească argumente împotriva homeopatiei. Potrivit Der Spiegel, lista ingredientelor din care se fac medicamentele homeopatice include ciudăţenii precum salivă de la câini turbaţi, gândaci de bucătărie, mercur, Coca-Cola, extract de ovar de vacă, viespi. Medicii homeopaţi români promit însă că astfel de ingrediente „exotice” nu sunt conţinute de medicamentele homeopatice din România. Traian Marinescu spune că homeopatia românească foloseşte numai substanţe a căror putere terapeutică a fost dovedită.

În România, homeopatia este recunoscută de Ministerul Sănătăţii şi 2.500 de medici au titlu de homeopaţi. Dintre aceştia, în jur de 1.000 practică în mod curent această terapie. Românii sunt fani ai tratamentelor naturiste, inclusiv ai celor homeopatice. Astfel, între opt şi zece la sută din români apelează regulat la astfel de tratamente, potrivit unui studiu realizat anul trecut.

Cele mai citite

Asistentul unui ministru din Marea Britanie numește planul privind migranții în Rwanda drept „prostie” într-o înregistrare audio scursă

Ministrul de interne din Marea Britanie a apărat, duminică, 23 iunie 2024, un asistent parlamentar care a numit planul guvernului de a deporta migranții...

Bilanțul victimelor în Gaza depășește 37.000 după opt luni de război

Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a declarat duminică că cel puțin 37.598 de persoane au fost ucise în timpul celor peste opt...

Atac cu rachete al Ucrainei asupra Crimeei ucide 2 persoane și rănește 22: guvernatorul numit de Moscova

Un atac cu rachete al Ucrainei asupra Sevastopolului, pe peninsula Crimeea anexată de Rusia, a ucis duminică, 23 iunie 2024, două persoane, inclusiv un...
Ultima oră
Pe aceeași temă