17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăLifestyleFoodLocuieşti în România şi te simţi ca acasă

Locuieşti în România şi te simţi ca acasă

Cultura şi civilizaţia americană sunt bogate şi reunesc influenţe diverse, din toate colţurile lumii. Un american călător prin lume poate simţi astfel cu uşurinţă elemente déjà cunoscute de acasă.

Punţile de comunicare sunt practic uşor de construit, atât românii cât şi americanii fiind oameni deschişi, prietenoşi, primitori.

Viaţa de expat nu este însă una uşoară, este nevoie de acomodare şi de un timp dedicat înţelegerii cursului evenimentelor şi a priorităţilor naţiuni gazdă.

Matricea spirituală a fiecărei naţiuni este diferită şi reflectă personalitatea, tabuuri şi convingerile poporului respectiv.

În general, odată sosiţi într-o ţară străină, oamenii încearcă să găsească grupurile de conaţionali şi simbolurile culturii din care provin. În cazul cetăţenilor SUA acest lucru este relativ uşor de întâmplat, deoarece atât în capitală cât şi în alte oraşe din ţară sunt constituite organizaţii de expaţi, ce susţin activitatea acestora.

Internetul este o sursă bună de informare în acest caz, de exemplu www.bucharestexpat.com sau www.expatromania.ro.

Există două moduri de a privi acest subiect. Pe de-o parte sunt cei care caută aromele familiare de acasă, locurile tipic americane.

De cealaltă parte sunt cei care sunt permanent în căutarea elementelor autentice ale culturii în care se află. Ei vor să înţeleagă ţara, oamenii, modul de viaţă, şi atunci vor prefera locurile tipi româneşti, se vor duce unde se duc românii.

Fiecare grup este organizat după diferite criterii, în funcţie de preocupări, priorităţi, hobby. Singuri sau cu familia, americanii găsesc în Romania oportunităţi diverse de socializare de la petrecerea timpului liber la desfăşurarea a numeroase activităţi, ce ţin de interesul fiecăruia.

În privinţa evenimentelor de orice fel organizate de ambasadă, programul acesteia şi cel al centrului cultural sunt accesate de cei care doresc să întâlnească artişti americani peste hotare sau să poată să îşi facă o părere despre felul în care cele două filoane interacţionează.

Unităţile de învăţămând americane susţin reuniunea cetăţenilor americani, organizând numeroase evenimente.

Pentru activităţi recreaţionale şi sport, în fiecare oraş sunt terenuri de tenis, basket, piscine, săli de fitness, squash, yoga sau arte marţiale. Meciurile sunt urmărite acasă, împreună cu prietenii şi familia sau în oraş, în cluburile unde se organizează astfel de evenimente.

Pentru jucătorii de golf există amenajate mai multe terenuri, dotate cu tot confortul necesar.

Sentimentul de acasă este dat de elemente familiare lor, în funcţie de preferinţe.

În materie de gastronomie, restaurante  precum  Ruby Tuesday, Hard Rock Cafe, sau Pizza Hut servesc numeroase feluri de mâncare tipic americane. Aici ne putem delecta cu delicioasele BBQ Ribs, Buffalo Wings sau Hamburgheri.

Marile oraşe sunt pline de oferte generoase în ceea ce priveşte capitolul restaurante, cafenele, ceainării sau cluburi. Dacă în America preferau o seară orientală sau o cină italiană, o gustare grecească sau aromatele mâncăruri chinezeşti ştiau cum să o facă destul de repede.

Aici hărţile se întocmesc amical, sunt rezultatele recomandărilor prietenilor, al colegilor, al celor care comentează pe forumuri. Poşta electronică este un loc  de întâlnire în care se pot schimba impresii şi sugestii.

Diferitele sărbători ce au loc de-a lungul anului sunt prilej de bucurie şi de reuniune a familiilor şi a prietenilor.

Tradiţionalul grătar în aer liber este preferat deopotrivă de români şi americani. Reţetele diferă însă. Hamburgerii, carnea de curcan la cuptor, salatele, cartofii dulci, plăcinta cu mere, sunt doar câteva feluri de mâncare pentru care americanii sunt recunoscuţi în întreaga lume. Pentru cunoscători, vinurile din California sunt ambasadori ai culturii gourmet americane.

Pentru cei mici, locurile de întâlnire sunt de cele mai multe ori cele pentru desfăşurarea activităţilor în aer liber. Parcurile, grădinile, locurile de joacă special amenajate sunt uşor de găsit atât în Bucureşti cât şi în celelalte oraşe ale ţării.

Programele comunităţilor de expaţi diferă, în funcţie de locaţie şi număr de participanţi, sau de scopul întâlnirilor.

Marile sărbători, anul nou, ziua naţională sunt datele precise în care cetăţenii americani se reunesc, se cunosc, schimbă impresii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă