14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleFoodIurie Leanca: La Chişinău atmosfera e calmă

Iurie Leanca: La Chişinău atmosfera e calmă

Am inceput sa scriu acest material despre Republica Moldova avand in minte o intrebare fara raspuns, o intrebare retorica, daca vreti: cate tari din lumea asta se invecineaza cu o alta tara in care se vorbeste aceeasi limba, cu care impart acelasi trecut, au aceeasi eroi nationali, iubesc aceeasi poeti? Putine, foarte putine, in Europa poate am putea da exemplul Germaniei si al Austriei, desi in acest caz si in acest moment am jignit foarte multi austrieci care nu se considera deloc germani (si viceversa).

De unde sa incep povestea Republicii Moldova? Data fiind importanta zilelor care vor urma, cred ca povestea istoriei ei poate incepe de acum. Republica Moldova este in pragul unui referendum foarte important, in cadrul caruia alegatorii acestei tari vor raspunde intrebarii: “Santeti pentru modificarea Constitutiei care sa permita alegerea Presedintelui Republicii Moldova de catre intreg poporul?”. In prezent, conform actualei Constitutii, presedintele este ales de catre parlament. Cum s-a ajuns la necesitatea acestui referendum? Ei bine, dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 si alegerile anticipate din 29 iulie 2009 Parlamentul trebuia sa aleaga Presedintele Republicii Moldova. Toate cele patru 4 tentative de alegere a sefului statului pe cale parlamentara, din 2009, au esuat. Am stat de vorba cu domnia sa, Iurie Leanca, ministrul de externe al Republicii Moldova, despre referendum dar si despre relatia actuala dintre Romania si republica Moldova:

Rep.: Presupun ca principalul subiect pe ordinea de zi a moldovenilor la ora actuala este referendumul care se va desfasura pe 5 septembrie. Din punctul dumneavoastra de vedere care sunt consecintele posibile ale acestui referendum?

Iurie Leanca: Este un eveniment important, care urmeaza pe de o parte sa dea un raspuns la o intrebare pe care si-o adreseaza de mai mult timp cetatenii republicii Moldova, privitoare la modul de alegere al presedintelui tarii dar care totodata va fi un test al maturitatii clasei politie care guverneaza Republica Moldova in prezent. Dupa acest referendum se va vedea daca autoritatile care au preluat puterea in urma scrutinului din 29 iulie au reusit sa imprime procesului electoral un caracter democratic, sa asigure un referendum corect, liber, daca au reusit sa asigure conditii egale pentru actorii politici. Acest referendum va marca puternic sistemul politic din republica Moldova, felul in care functioneaza institutiile, societatea in general. Sunt increzator ca referendumul si dupa aceea alegerile parlamentare anticipate si eventual cele prezidentiale organizate in momentul in care la referendum se va da un raspuns pozitiv acestui subiect vor demonstra ca suntem pe calea buna, ca institutiile statului dunctioneaza mult mai eficient, ca sunt cu fata spre oameni, stiu sa-si onoreze angajamentele in raport cu cetatenii sai dar si cu partenerii importanti.

Rep.: Care este atmosfera in tara in aceste zile premergatoare referendumului? Ati caracteriza-o ca tensionata, optimista, pesimista? Sunt oamenii nerebdadori, nepasatori?

Iurie Leanca: Ceea ce simt eu atat la Chisinau, in capitala, cat si atunci cand merg la tara – si am avut cateva ocazii in ultimele saptamani sa vizitez cateva localitati din zona rurala,- e o atmosfera calma, nu de acalmie. Nu am sesizat – cel putin eu personal – o tensiune mai ridicata decat deobicei; exista interes din partea oamenilor pentru acest exercitiu democratic, macar si pentru motivul ca nu am avut prea multe refendumuri in acesti 19 ani de independenta. Eu – ca sa fiu foarte sincer – sunt multumit ca atmosfera e calma. Exista dezbateri televizate intre partidele politice, intre cei ce sunt in favoarea referendumului,  si fortele politice care se opun si propun boicotarea lui. In linii mari aceste dezbateri sunt la subiect: ce sistem ar fi mai bun pentru Republica Moldova – cel parlamentar in care presedintele e ales de catre parlament sau cel al alegerilor directe in care presedintele e ales de catre cetateni – si mai putin contaminate de animozitati si atacuri personale.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă