13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăLifestyleFoodGastronomia franceză, buchet de arome unice

Gastronomia franceză, buchet de arome unice

Bucătăria franceză repezintă o provocare pentru un gurmand adevărat. Pe drept cuvânt considerată o artă şi un simbol naţional.

Dealtfel, primul studiu închinat gastronomiei îi aparţine lui Anthelme Brillat-Savarin. Lucrarea a apărut în 1825 şi ridică la nivel de artă acest domeniu, făcând conexiuni dintre cele mai neaşteptate.

Influenţa regională, clima, peisajul, diversitatea raselor de animale, sunt criterii de difernţiere a faimoaselor brânzeturi franţuzeşti, se spune că ar fi în jur de 370 la număr.

Le putem împărţi astfel: brânzeturi moi cu coaja acoperită de mucegai alb, cu coajă spălată, cu mucegai albastru, brânză din lapte de capră, presate la cald sau rece. Brânzeturile reprezintă un capitol important al mesei franceze şi sunt servite la prânz sau  cină, fiind recomandate şi la desert.

Vinurillor franţuzeşti sunt adevărate muze pentru poeţi. Descrise a fi  delicate sau corpolente, seci sau licoroase, cu tonuri florale sau puternice, sonore, vinurile însoţesc orice fel de mâncare sporindu-I aromele. Din Burgundia, Bordeaux, Valea Ronului, Alsacia, Loire, Laguedoc sau Corsica sunt o experienţă de neuitat.

Faimosul mic dejun franţuzesc este mai degrabă un ritual. Poate de aceea cei mai mulţi turişti, pentru a avea o idée clară despre stilul franţuzesc de viaţă îl testează cu emoţie. Este simplu şi sănătos, compus din tr-un bol cu cafea cu lapte, sau ceai aromat, tartine delicate, dulceaţă şi produse de patisserie. Să nu uităm faimosul croissant, cald, cu straturi delicate de aluat, rămâne mereu o tentaţie.

Foie gras, melci, fructe de mare, peşte, carne de vită, porc, iepure, pasăre, renumitul coq au vin, legumele, ierburile sunt actori ai gastronomiei franceze. Nu vorbim despre mâncare ci de o adevărată alchimie de arome şi gusturi renumită în întreaga lume.

Şi dacă vrem să aflăm părerea specialiştilor, atunci când călătorim putem consulta Ghidul Michelin, care admite cele mai stilate restaurante din lume.

Recomandăm câteva restaurante din România care susţin bucătăria franţuzească. 

BALTHAZAR RESTAURANT BAR

Dumbrava Roşie, nr.2,  Bucureşti

www.balthazar.ro

 

Somon în crustă de susan
Se aleg doua bucăţi de somon de 75 de gramă fiecare, este important ca forma bucăţilor să fie de prismă dreptunghiulară. Peştele se păstrează la rece. Frunzele de spanac se spală şi se pastrează la rece. Foaia de brik se taie în două forme egale de triunghi echilateral. Se unge o foaie de brik cu gălbenuş de ou iar cealaltă foaie se pune deasupra.
Triunghiul din foile de brik se pune pe plită până capătă o culoare plăcută şi se întăreşte devenind crocant. Se păstrează acoperit cu un şervet la temperatura camerei.

Tehnica de preparare
Într-o farfurie se pune albuşul de ou, oţetul şi 1 gr de sare, se amestecă cu o furculiţă până se crează puţiă spumă.

Se iau bucăţile de somon şi se aşează cu o singură latură în albuşul de ou, după care se scot şi aceeeaşi parte se trece prin seminţele de susan negru. Apoi se pune somonul pe plită cu partea cu seminţe în jos, timp de maxim 2 minute, după care se introduce
în cuptor la o temp. de 180 grade, timp de 1,30 – 2 minute. Se pune într-o tigaie untul la foc mediu, când s-a alifiat se adaugă seminţele de pin şi zeama de la 1/2 de lămâie, se adaugă imediat frunzele de spanac şi salvia tăiată mărunt. Se trag în tigaie maxim 1 min.,se asezonează cu sare.
Stocul de somon se încălzeşte, se pune în blender, împreună cu smântâna lichidă şi 1/2 frunză de busuioc.

Montare şi servire
Se aşează, pe cant, într-o farfurie cele două bucăţi de somon, cu seminţele de susan în exterior. Triunghiul din foi de brik va fi pus între cele două bucăţi de somon, fără să atingă farfuria. Spanacul cu seminţe de pin va fi aşezat în dreapa somonului, sub formă de con. Se amestecă în blender, la viteza maxima, foarte bine stocul de peşte cu smântâna, până se obţine o spumă. Se aşează spuma atât pe farfurie, cât şi pe somon.

Ingrediente:

Seminţe de susan negru    gr    20   
Ou     buc    1   
Oţet      ml    5   
Sare stelată     gr    2   
Stoc de somon     ml    50   
Seminţe de pin negru    gr    5   
Frunze de spanac (baby)    gr    120   
Unt nesărat     gr    5   
Foi de brik    buc    1   
Smântână lichidă vegetală    ml    10   
Salvie    frunze    2   
Zeama de la 1/2 lămâie           
Busuioc    frunze    1/2   

RESTAURANT NOBLESSE

Strada Paris, nr. 27 A, sector 1, Bucureşti

www.noblesse.ro

 

Situat în cea mai selectă zonă a Bucureştiului, restaurantul NOBLESSE vă întâmpină într-o clădire de secol XIX cu aer de mic palat, care duce cu gândul la baluri şi serate strălucitoare. Meniul echilibrat şi rafinat cuprinde tot ce este “crème de la crème” în bucătăria europeană, varietatea optiunilor fiind susţinută şi de rafinata selecţie de vinuri –   “pour les connaiseurs”.

FRENCH BAKERY

www.frenchbakery.ro

Dacă îţi doreşti un petit dejeuner a la francaise trebuie să mergi la FRENCH BAKERY pentru un delicios croissant şi un creme cafe minunat. Aici este locul în care veţi putea descoperi cu adevărat atmosfera oraşului de pe malurile Senei, la qualite est au rendez vous.

FRENCH BAKERY este unul dintre furnizorii de mâncare ai Ambasadei Franţei pentru ziua de 14 iulie.

BALTHAZAR RESTAURANT BAR
Dumbrava Roşie, nr.2,  Bucureşti

www.balthazar.ro

Interior de excepţie cu un design unic, atmosfera elegantă, muzica şi aromele sunt coordonatele  restaurantului Balthazar. Meniul reprezintă o tentaţie pentru amatorii de delicii culinare. Recomandăm: Foie gras cu smochină caramelizată şi sos de ciocolată, Trio Saint Jaques cu jeleu de portocale, File de lup de mare, platou de brânzeturi franţuzeşti şi vinuri prestigioase.

Cele mai citite

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă