21.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. Capsula japoneză care trasnsportă alimente s-a conectat cu succes...

GALERIE FOTO. Capsula japoneză care trasnsportă alimente s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională

Deschideţi Galeria Foto de mai sus pentru a vedea momentul andocării la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula spaţială japoneză, HTV-5 (cunoscută şi sub denumirea “Kounotori 5”) s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională în noaptea de luni spre marţi. Operaţiunea, destul de dificilă, a constat în prinderea capsulei spaţiale cu un braţ robotizat, pentru a fi fixată apoi de un modul al ISS, şi a fost efectuată de astronautul nipon Kimiya Yui, a anunţat  Agenţia japoneză de explorări spaţiale (JAXA), preluată de Mediafax.

Operaţiunea de prindere a capsulei s-a încheiat la ora 19.29. Această sarcină delicată a fost efectuată de spaţionautul Kimiya Yui şi a constat în prinderea vehiculului HTV-5 cu un braţ robotizat. Misiunea a continuat apoi cu fixarea capsulei de ISS şi efectuarea tututor conectărilor necesare pentru descărcarea produselor pe care le-a transportat“, a precizat JAXA.

Sunt mândru că putem să livrăm astfel provizii indispensabile pe ISS, graţie posibilităţilor oferite de robotica japoneză, tehnologiilor noastre şi astronauţilor noştri“, a declarat Naoki Okumura, directorul general al JAXA, într-un comunicat de presă.

Capsula spaţială a transportat o încărcătură de 5,5 tone de materiale şi provizii pentru astronauţii de pe ISS, inclusiv un echipament de tratare a apei, trimis de NASA, şi un dispozitiv experimental care va studia efectele pe care procesul de îmbătrânire în spaţiu le are asupra şoarecilor. Pe lângă proviziile de apă şi alimente, capsula HTV-5 a transportat la bordul staţiei mai multe costume spaţiale, filtre de apă, diverse instrumente ştiinţifice, inclusiv un telescop ce măsoară radiaţia cosmică – fluxuri de particule ce includ cea mai mare cantitate de energie din Univers. Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi să descifreze misterul care înconjoară compoziţia acestor radiaţii şi vor să înţeleagă motivul pentru care ele conţin niveluri atât de mari de energie.

Noul telescop, care va fi montat în exteriorul staţiei, va avea o durată de funcţionare de până la cinci ani. Capsula Kounotori 5, care va rămâne conectată la ISS timp de cel puţin 45 de zile, este a cincea misiune de acest tip lansată cu ajutorul rachetei H-2B, după cele reuşite în septembrie 2009, ianuarie 2011, iulie 2012 şi august 2013.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă