16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO. 22 iunie 1941: „OSTAŞI, vă ordon: TRECEŢI PRUTUL!”. România declară război...

FOTO. 22 iunie 1941: „OSTAŞI, vă ordon: TRECEŢI PRUTUL!”. România declară război Uniunii Sovietice

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, România a declarat război Uniunii Sovietice, intrând în cel de-al doilea Război Mondial.

“Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbuna a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!”.

Acesta a fost Ordinul de zi, din 22 iunie 1941, al generalului Ion Antonescu, conducătorul militar al statului român.

Ordinul către Armată a fost urmat de o Proclamaţie către Ţară:

 “Români ! Vă chem la luptă. La lupta sfântă, în contra prăvălitorilor civilizaţiei şi bisericii, ai dreptăţii şi propriilor noastre drepturi. La lupta sfântă pentru Neam şi pentru Rege. La lupta mare şi dreaptă, alături de Marea Naţiune Germană, pentru dreptatea viitorului românesc”.

Decizia României de intra oficial în război, alături de Germania hitleristă, împotriva URSS urma să repare evenimentele tragice petrecute cu un an înainte, când Armata Română cedase Uniunii Sovietice, fără luptă, Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei.

Decizia lui Hitler de a ataca URSS, prin deschiderea unui front în Est, era luată cu ani înainte şi fusese definitivată la 17 martie 1941, conform „Planului Barbarossa”.

România a intrat în război doar cu URSS – nu şi împotriva statelor occidentale

La 22 iunie 1941, URSS nu era încă aliată cu SUA şi Marea Britanie, ceea ce înseamnă că România a intrat în război doar cu URSS – nu şi împotriva statelor occidentale.

Ca urmare a ofensivei trupelor germane şi române, până la sfârșitul lunii iulie 1941, toate teritoriile româneşti ocupate de URSS în anul 1940 fuseseră eliberate, revenind sub controlul Armatei Române.

Comunicatul 6, din 25 iulie 1941, al Comandantului frontului româno – german a consemnat următoarele:  “Lupta pentru dezrobirea brazdei româneşti de la Răsărit s-a terminat. Din Carpaţi şi până la mare suntem din nou stăpâni peste hotarele străbune”.

Generalul Antonescu a dorit să transmită şi un mesaj special pentru românii dintre Prut şi Nistru:

“Basarabeni, anul zbuciumat de umilire şi nedreptate, de cotropire şi vrajbă a luat sfârşit. Aţi simţit prin propria voastră suferinţă, prin sărăcia şi umilirea în care aţi trăit ce înseamnă comunismul. (…) Să răzbunăm, prin vrednicia noastră de azi, uitarea de ieri. Meritaţi-vă morţii, meritaţi-vă Patria! Trăiască România!”.

La acel moment, liderii partidelor istorice, în frunte cu Iuliu Maniu (PNŢ) şi Constantin Brătianu (PNL), i-au cerut lui Antonescu să scoată România din război, iar Armata Română să se oprească la graniţa istorică, cea de pe Nistru.

Generalul Antonescu a refuzat, invocând angajamentul luat faţă de Hitler, de a merge alături de Germania şi de aliaţii ei, până la capăt, împotriva Rusiei lui Stalin.

Marş de eliberare în Basarabia, catastrofă dincolo de Nistru

Luptele de dincolo de Nistru, din perioada 1941 – 1944, s-au soldat cu o catastrofă pentru Armata Română. Hotărârea lui Antonescu de a depăşi hotarele istorice ale României Mari, cele recunoscute la sfârşitul primului Război Mondial, rămâne şi până azi una dintre cele mai controversate decizii din întreaga istorie a României.

La data de 23 august 1944, mareşalul Antonescu a fost arestat, România a întors armele împotriva Germaniei, iar întregul teritoriu naţional a fost ocupat de noul aliat – Uniunea Sovietică. Aveau să urmeze 45 de ani de comunism.

Citeşte şi:  FOTO. Ultima zi din viata mareșalului Antonescu. Ce s-a întâmplat la Jilava pe 1 iunie 1946

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...
Ultima oră
Pe aceeași temă