13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodReportaj FOTO: Exercițiu NATO în condiții reale de luptă la Poligonul Smârdan

Reportaj FOTO: Exercițiu NATO în condiții reale de luptă la Poligonul Smârdan

Seria exercițiilor multi­naționale organizate în acest an la Poligonul Smârdan a fost deschisă cu Exercițiul „Platinum Eagle 16.1“, din cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force 16, la care au participat 350 de militari din șase țări, cinci state membre NATO, Statele Unite, România, Bulgaria, Slovenia și Marea Britanie şi o țară asociată, Republica Moldova.

La exerciţiul desfășurat pe tot parcursul săptămânii trecute au participat 150 de puşcaşi marini americani, celebrii „marines“ din US Navy, 150 de militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ din Galaţi şi militari din Infanteria Marină, 30 din Serbia, 30 din Republica Moldova, zece militari din Bulgaria şi opt din Marea Britanie. A fost primul exercițiu organizat în ultimii ani la Poligonul Smârdan la care a fost utilizată muniție de război, în loc de muniție de manevră. Acțiunile de luptă au fost sprijinite de două avioane IAR 96 „Șoim“ și trei elicoptere Puma Socat, dar și de o formațiune de mașini de luptă pentru infanterie MLI 84 „Jder“ de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată din Galați.

Scenariul exercițiului a fost axat pe specializarea militarilor de infanterie marină, adică o debarcare pe un teritoriu ocupat de forțele armate inamice și ocuparea acestuia pentru declanșarea unor noi atacuri. Potrivit coordonatorului activităților din cadrul Exercițiului „Platinum Eagle 16.1“, locotenent-colonelul Valentin Sfrejea, șef Operații și Instrucție la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei“ din Galați, ultima etapă, cea de duminică, a Exercițiului Platinum Eagle 2016 a constat într-o acțiune a forțelor armate ale coaliției debarcate într-un anumit teritoriu, care au avut misiunea de a curăța o zonă de forțele inamice și să stabilească un post de observare, de unde să fie conduse operațiunile de sprijin aerian și sprijin cu foc. După preluarea controlului zonei de către forțele coaliției, operațiunile au fost continuate printr-o acțiune a forțelor ambarcate în mașinile de luptă pentru infanterie MLI 84 „Jder“ de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată și o grupă de pușcași marini din cadrul trupelor americane, misiunea acestora fiind de a prelua controlul unor căi de comunicație foarte importante, care să permită forțelor coaliției re-aprovizionarea trupelor și introducerea în luptă a altor forțe.

Coordonatorul operațiunilor, locotenent-colonelul Valentin Sfrejea a declarat la încheierea exercițiului că operațiunile desfășurate au fost o reușită, fiind încă un pas în creșterea interoperabilității armatelor din ţări membre NATO şi asociate: „Toți militarii prezenți la exercițiu și-au îndeplinit foarte bine misiunile, nu au fost abateri de la scenariu și cel mai important, am dovedit că suntem interoperabili. În această săptămână am făcut încă un pas înainte în a lupta împreună“, a spus locotenent-colonelul Sfrejea. La rândul său, căpitanul Mark Paige, comandantul companiei de puşcaşi marini din cadrul Forţelor Navale americane pentru Zona Europa/Africa, a declarat că așa cum a decurs toată săptămâna de aplicații și ultima etapă, cea a tragerilor de luptă, exercițiul a fost o reușită: ,,A fost un efort fantastic, ne-am antrenat toată săptămâna. Acţiunile au cuprins un element debarcat, un element de sprijin cu foc, atât aerian cât şi de artilerie, precum şi un element mecanizat. Au fost combinate de-a lungul săptămânii de instrucţie astfel încât astăzi să avem un efect maxim de-a lungul acţiunilor“.

Săptămâna trecută a fost una plină de activități pentru trupele statelor NATO, pe lângă exercițiul de la Poligonul Smârdan desfășurându-se în Bulgaria și Exercițiul „Platinum Lyon“. Locotenent colonelul Justin Ansel, comandantul Batalionului 1-8 Infanterie Marină din US Navy, ne-a declarat că operațiunile de la Poligonul Smârdan au fost o reușită, ca și cele desfășurate simultan în Bulgaria: ,,Batalionul meu este dislocat peste tot în Europa. Faptul că ne-am antrenat cu militari din alte cinci ţări promovează stabilitatea regională, iar faptul că exerciţiul a ieşit foarte bine, demonstrează că aşa cum ne antrenăm, aşa o să şi luptăm. O parte din batalionul meu a fost sâmbătă într-un exerciţiu în Bulgaria, numit Platinum Lyon. În total în cele două exerciţii de aici şi din Bulgaria au fost implicate 11 ţări. Faptul că Batalionul 1-8 este dislocat în atâtea locaţii şi poate lucra cu atâtea țări deodată este fantastic și demonstrează că aceste țări, împreună, sunt mai puternice“. 

Întrebat cum lucrează cu militarii români, Justin Hansel a spus: „Fantastic. Soldaţii români, atât cei de aici, cât şi cei care au acţionat ieri în Bulgaria, lucrează fantastic, am lucrat foarte bine cu ei“.

Exercițiu de menținere a păcii și contra-insurgență

Black Sea Rotational Force 16 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa şi Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă.

Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

Xavi se va întâlni cu Joan Laporta pentru discuții în ceea ce privește viitorul său la Barcelona

Antrenorul de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, și președintele Joan Laporta se vor întâlni pentru a discuta despre viitorul antrenorului la club. Se pare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă