15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleCM 2014: Grupa D - Costa Rica

CM 2014: Grupa D – Costa Rica

Costa Rica

Antrenor: Jorge Luis Pinto

Jucători cheie: Bryan Ruiz, Alvaro Saborio, Keilor Navas

Palmares: CM 1990 Italia (optimi)

Foști jucători: Hernan Medford, Paulo Wanchope, Walter Centeno

Costa Rica, campioana Americii Centrale

Costa Rica a avut mereu pretenția de a deveni o putere în fotbalul american, însă cele mai multe succese ale sale se leagă de campionatul nord-american, pe care l-a câștigat chiar de la prima ediție, după care și-a trecut în palmares alte două titluri.

Fotbalul în Costa Rica, la nivel profesionist, a debutat în 1921 cu primul meci internațional, disputat împotriva El Salvadorului și câștigat cu 7-0. În anii următori s-a impus ca o putere regională, însă în afară de unele succese pe continent, nu a produs nicio surpriză pe plan internațional până în 1990.

Prima participare la o Cupă Mondială a fost la turneul din ’90, Italia, în care a reușit și primele sale surprize. Costa Rica tocmai câștigase al treilea titlu în campionatul nord-american (CONCACAF), în 1989, iar calificarea la Mondialul italian a fost rezultatul formei foarte bune prin trecea naționala în acei ani. Considerată totuși o echipă din lumea a doua sau a treia a fotbalului mondial, Costa Rica putea fi cu greu luată în serios de către mult mai titratele adversare din faza grupelor.

Într-o grupă cu Brazilia, Scoția și Suedia, din care doar primele două clasate mergeau mai departe, Costa Rica era cotată cu ultima șansă. Primul ei meci pe scena mondială a fotbalului a fost și o surpriză, o victorie cu 1-0 împotriva Scoției. A urmat apoi întâlnirea cu Brazilia, care deși anunța un măcel s-a încheiat cu o victorie la limită a brazilienilor.

Lupta pentru locul secund, care asigura calificarea în optimi, s-a dat între Costa Rica și Suedia, cele două întâlnindu-se în ultima partidă. Clar favoriți, suedezii au deschis scorul încă din minutul 32, iar visele americanilor păreau năruite. Totuși golul lui Ekstrom rămas fără niciun ecou pe tabela de marcaj, suedezii încercând în ultima parte a meciului să-și asigure scorul până la final. Soarta partidei s-a schimbat însă în mod dramatic cu doar 15 minute înainte de final, când Flores a adus golul egalizator. Din acel moment naționala americană a căpătat mai multă inițiativă, iar ultimele minute de joc au fost infernale. Suedia era în postura de a lupta cu mari dificultăți, cu o națională considerată inferioară, pentru a-și asigura prezența în optimi. Totul s-a terminat pentru suedezi, când, în minutul 88, Medford, ulterior transferat la echipele de club europene, a zguduit plasa porții lui Thomas Ravelli.

În optimi naționala Costa Ricăi era deja încrezătoare în propriile forțe și spera la o nouă surpriză împotriva selecționatei Cehoslovaciei. Naționala europeană a deschis scorul încă din minutul 12, prin Skuhravy, însă până la finalul primei reprize a rămas 1-0. Repriza secundă a adus golul egalizator, al lui Gonzalez, din minutul 54. Meciul însă avea să fie unul mare pentru Skuhravy, care reușit o triplă, aduăgând pe tabelă golurile din minutele 63 și 82. Între timp, tot pentru cehoslovaci a mai înscris dintr-o lovitură liberă, în minutul 75, Kubik. Cu 4-1 Cehoslovacia mergea mai departe, însă turneul din ’90 rămâne în continuare cel mai bun făcut de Costa Rica la o ediție de Cupă Mondială.

Din 1990 Costa Rica a mai participat la două Cupe Mondiale, 2002 și 2006, însă nu a trecut de faza grupelor. În prezent echipa este în reconstrucție, tineri talentați precum Joel Campbell (Olympiakos, împrumut de la Arsenal), 21 de ani, făcânduși loc în prima reprezentativă.

Costa Rica rămâne deocamdată campioana Americii Centrale, în turneul dedicat acestei regiuni, la care participă 7 țări, impunându-se în 7 din cele 12 ediții de până acum.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă